Свързани новини

28.11.2014 11:14

ЕИБ ни дава 500 млн. евро за проекти до 2020 г.

Видян 1020 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска на България заем до 500 млн. евро за съфинансиране на европроекти в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда до 2020 г.  Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй подписаха договора. По искане на правителството ни и след анализ и одобрение от ЕИБ, във финансовия договор е предвидена също така и възможност за ползване на средства от заема и за останалите оперативни програми, съобщи Министерството на финансите.


Преди церемонията по подписването министър Владислав Горанов заяви, че днешното споразумение е добра основа за бъдещото сътрудничество с ЕИБ и изрази надежда, че съвместната подкрепа занапред ще продължи, както досега, но с разширена роля на банката в частния сектор. Министърът на финансите отбеляза, че основното предизвикателство пред България е свързано с начините за увеличение на инвестициите, „за да генерираме потенциал за растеж през следващата година", и обясни, че най-удачният вариант е това да се случи чрез управлението на европейските фондове. Министър Горанов отбеляза, че българското правителство разчита също така и на техническата експертиза, която банката може да предостави, и по-конкретно на инструментите за финансов инженеринг, които, по думите му, са доста напреднали. От своя страна, заместник-министърът на финансите Карина Караиванова изрази очакване, че страната ни ще получи авансовото плащане по договора до края на настоящата година.


След подписването на споразумението вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй пожела успех на българското правителство при реализацията на проектите и отбеляза, че тяхното изпълнение е от интерес както за българските, така и за европейските граждани.


Това е вторият структурен програмен заем, който ЕИБ предоставя с цел подкрепа на правителството на Република България при усвояването на средствата от фондовете на ЕС. През 2007 г. бе подписано Кредитното споразумение за структурен програмен заем между Република България и ЕИБ за финансиране на проект „България - съфинансиране по фондовете на ЕС 2007 - 2013 г." в размер до 700 млн. евро. Със средства от него е осигурено националното съфинансиране на важни инфраструктурни проекти в областта на транспорта, околната среда и регионалното развитие.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на