Свързани новини

27.11.2014 13:40

Онколекарствата да останат в НЗОК, настояват здравни организации

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да не връщаме здравеопазването ни назад с ново прехвърляне на лекарствата за онкоболни към здравното министерство. За това апелираха здравни организации на пресконференция в БТА.


Притеснени сме от това, което се случва - идеята онколекарствата отново да се върнат към Министерство на здравеопазването (МЗ) и да се вземат с обществени поръчки. Искаме да отправим апел към здравния министър Петър Москов - да не връща здравеопазването ни назад. С тези думи Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум", се обърна индиректно към новия отговорник за родното здравеопазване.


За нас е болно и доста гадно по някакъв начин някой да се опитва отново да експериментира с хора с тежки заболявания. Ако се върнат търговете за онкоболните, ще се върнат всички скъпи лекарства към МЗ, ще се върне и забавянето на лечението, предупреди Иванов. Той припомни, че докато тази система е действала в предишни години, то държавата е била осъдена редица пъти именно заради този подход към онколекарствата. Вместо да вървим към новите критерии, ние се връщаме години назад, възмутен е здравният активист.


Той бе подкрепен в искането си и от председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който направи уточнението, че нищо не е местено още, но вече има такива слухове, като това е притеснително за пациентите.


Преди тези лекарства се осигуряваха от МЗ чрез тръжни процедури - те са добри, когато купуваме картофи, не лекарства, категоричен бе Хасърджиев. Той припомни, че с ограничения бюджет на МЗ преди се купували не толкова лекарства, от колкото имало нужда, а за колкото имало пари. Може би най-позитивното нещо, случило се в последните години в здравеопазването, е, че тези търгове се прекратиха и лекарствата се прехвърлиха към НЗОК, изтъкна лидерът на Националната пациентска организация.


Откакто лекарствата минаха към Касата хората нямат проблеми, няма и дела срещу държавата, сочат от здравния сектор. Те се опасяват от изказване на Москов, че всички лекарства трябвали да минат централизирано.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите