Свързани новини

26.11.2014 12:01

Теглим нов дълг от 8,1 млрд. лв. догодина!

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шок и ужас! През 2015 г. се планира нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв.  След като тази година имахме рекорд: веднъж се набухахме с 3 млрд. лв.при Орешарски  и след това с още 4,5 млрд. лв. по актуализацията в момента, догодина ще имаме нов кредит от 8,1 млрд. лв. И това на фона на най-големия фискален резерв в историята – 8,8 млрд. лв. и при положение, че той осигурява безпроблемно най-голямото плащане за ЧНГ – януарското погасяване на 1,7 млрд. лв  по еврооблигациите на Милен Велчев.


Всъщност, дори при заемане на новите борчове, държавните кредити ще нараснат до 24,5 млрд. лв. или почти 30% от БВП при среден процент около 80% за ЕС. Но ако с всяка година скачаме с по 10 %, както правим през 2014 г. и явно продължаваме през следващата 2015 г., за един мандат ще станем Гърция 2.


Сега официалностите - рамката на бюджет 2015 е „изготвена на база консервативна прогноза за основните макроикономически показатели, реалистична оценка за приходите, както и при рестриктивно планиране на разходите”.  Отразени са и ефектите от внесената от правителството в НС „неотложна актуализация” на Бюджет 2014.


Ще напомним, че поради некадърността на служебното правителство, беше погазен законовият срок за внасяне на бюджета в парламента, който е 30 октомври, сиреч изтече преди месец.


Основна цел, която си е поставил финансовият министър е „завръщане на дефицита още с Бюджет 2015  в границата до 3 % от БВП”. В средносрочен период е планирано ежегодно намаление на дефицита със стъпка от 0,5 %. Заложено е увеличаване на ставката на налога върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10 % и разширяване на данъчната основа за облагане. „Предвижда се отмяна на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждането на две нови преференции за деца”, което в превод на български значи, че освободените при Орешарски от 10% данък минимални работни заплати – в момента 340 лв., а „средносрочно” щяла да стане 380 лв., отново ще цакат на хазната.


На фона на тази човеколюбива стъпка, държавата пак не иска да вземе 150 млн. от богатите и да вдигне с тях примерно пенсиите или помощите за инвалидите. Затова за 2015 г. се определя максимален осигурителен доход за всички осигурени лица в размер съответно на 2 600 лв., като се предвижда този доход да бъде запазен до 2017 г. включително. Така министрите, депутатите и висшите чиновници, които вземат месечни заплати от джоба на данъкоплатеца на по-висока стойност, отново ще спестяват по неколкостотин или няколко хиляди лева.


Освен лоши новини за бедните и добри за богатите, за средния човек държавата поднася приятна изненада. ГЕРБ няма да въвежда нов данък от 2% върху доходите, както предизборно бе заявил. През 2015 г. по отношение на социалните и здравноосигурителните вноски се предвижда запазване на размерите.


Пенсионната политика предвижда продължаване действието на т.нар. "швейцарско правило" или осъвременяване от 1 юли.


За реализирането на приоритетите по отделните секторни политики ключово значение ще има и успешното изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. През 2015 г. всички оперативни програми, съфинансирани от СКФ 2007-2013 г., навлизат във финалната фаза за реализиране на финансираните чрез тях проекти, поради което се очакват интензивни плащания по програмите за 2015 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог