18.12.2008 16:55

Нови инциденти по време на протестите в Атина

Видян 1420 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Символичен протест с разпъването на две пана върху Свещената скала на атинския Акропол предприеха тази сутрин гръцки студенти в рамките на продължаващите от 6 декември насам улични протести и митинги заради убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос от атински полицай, съобщи новинарският сайт. In.gr.


Върху едното пано беше изписана думата "Съпротива" на гръцки и още четири европейски езика. На второто пано имаше надпис: "Паневропейски ден на солидарност - четвъртък, 18 декември - Всички на улицата". Символичният протест продължи близо два часа. "Отправяме призив към всички младежи, към студентите, учениците и работещите от цяла Европа, да излязат масово на улиците утре, четвъртък, 18 декември, за да протестират срещу репресиите и ограничаването на политическите и гражданските ни права, против комерсиализирането на образованието и несигурността на трудовия пазар, против неолибералната политика на правителствата от ЕС", се казва в изявление на младежката организация на Лявата коалиция /СИН/, цитирано от In.gr. От страна на главната опозиционна партия - социалистическата ПАСОК, Ана Диамандопулу отбеляза: "Не смятам, че страната се намира в революционен период, нито, че сме управлявани от режим, който се нуждае от подобен подход, който сигурно ще бъде отразен по целия свят, за да създаде картината на една страна, която се надига в тотална съпротива". Както стана ясно от гръцките медии днес, окупацията на сградата на синдиката ГСЕЕ от група младежи е била с искане за освобождаване на арестуваните по време на уличните протести. "Другаде да насочат окупациите, ГСЕЕ не е власт", каза пред телевизия НЕТ председателят на синдиката Георгиос Панагопулос. Окупирана е също сградата на Градския съвет в град Янина, както и сградата на местното радио. Участниците в окупацията искат оставката на правителството и съд за виновните за смъртта на Григоропулос. Продължава за втори ден и окупацията на сградата на Търговската камара в Серес. Освен двата митинга на студенти и ученици, насрочени за утре в Атина, за петък ученици организират концерт пред Пропилеите. В същия ден двата основни синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ организират протестен митинг срещу икономическото насилие на държавата в 15 часа пред Парламента, където по това време ще се гласува бюджетът за 2009 г. Според вестник "Вима" в петък се очаква да заседават трите преподавателски синдиката - от висшето, средното и началното образование - за да оценят хода на протестите си през следващата година. Всички степени на образователната система в момента са парализирани, тъй като стотици училища и университетски факултети остават затворени. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец