Свързани новини

25.11.2014 14:08

БВП ни е 47% от европейския, а заплатите - 4 пъти по-малки

Видян 1236 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнес и синдикати имат различно мнение за това дали трябва да се вдигне минималната работна заплата на 400 лева, предава днес.бг.


Според председателя на БСК Божидар Данев има непрекъснато растяща администрация и бюджетни заплати, а лидерът на КНСБ Пламен Димитров смята, че е крайно време да се вдигнат доходите, защото работодателите сега плащат доста под средноевропейските заплати.


„Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност. 45 хиляди са били хората в администрацията преди три години, а сега са 53 хиляди. Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема”, коментира Данев по Нова телевизия.


„През последните 25 години брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1/3, а заплатата е 80-90 процента от това, което е била, спрямо покупателната способност. Освен това разходите за труд на работодателите у нас, в това число заплати и осигуровки, са 3,7 евро на час, а средно за Европа са 23,7 евро. БВП у нас е 47 на сто от средноевропейския и ако сметнем, излиза, че произвеждаме наполовина по-малко, а получаваме четири пъти по-малко“, мотивира се Пламен Димитров.


Според Данев обаче, след като средната работна заплата в България е 809 лева, а заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, излиза, че тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба.


Той напомни, че средната работна заплата в IT сектора и далекосъобщенията е 1750 лева, 1466 лева е в сферата на финансите и застраховането, но в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.


„Заради това няма хора във Видин. В Италия има цели градове и села от Видин”, каза от своя страна лидерът на КНСБ.


„България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общият доход и общият разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2%. Това са данни, които някой трябва да оценява”, отбеляза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще