Свързани новини

18.11.2014 13:34

Обвиниха Харвард в расова дискриминация

Видян 1199 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Престижният Харвардски университет, разположен в американския град Кеймбридж (щата Масачузетс), е обвинен в расова дискриминация на абитуриенти. Съответният иск е бил подаден в понеделник от базираната в Остин (щата Тексас) организация „Студенти за честен прием във ВУЗ-овете”, състояща се основно от лица, които не са били приети в един или друг университет, предаде ТАСС.


 


В исковата молба се твърди, че Харвард „установява доста по-високи стандарти за прием за американци от азиатски произход, карайки ги да се конкурират не с всички останали абитуриенти, а само помежду си”. Това означава, че белите абитуриенти, афроамериканците и латиноамериканците се оказват в много по-изгодно положение. Освен това ищците твърдят, че в стремежа си да поддържа „расов баланс ”, Харвард приема еднакво количество студенти от всички раси всяка година. Според „Студенти за честен прием във ВУЗ-овете”, тази практика всъщност ограничава количеството на студентите от азиатски произход.


Харвард отхвърли обвиненията, заявявайки, че процесът на прием на студентите напълно съответства на федералните закони. Представители на университета напомниха, че през 1978 година Върховният съд на САЩ призна тяхната процедура за прием на студенти за образцова.  


„Студенти за честен прием във ВУЗ-овете” не са първите, която се обръщат към съда с искането за прекратяване на т.н. позитивна дискриминация в американските университети, която дава по-големи права и редица облекчения на представителите на малцинствата. През 2008 година бялата американка Абигейл Фишър не беше приета в Тексаския университет и, смятайки, че като причина за отказа е послужила расовата и принадлежност, младата жена е подала иск, който стигна до Върховния съд. Окончателно решение по делото все още няма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева