Свързани новини

17.11.2014 16:45

Над 200 хил. българи без нито един зъб в устата си

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 5-годишна програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години Българският зъболекарски съюз се похвали с високи постижения, но и се оплака от състоянието на зъбите на българските деца.


На заключителна пресконференция по програмата зам.-председателят Николай Шарков изнесе данните, че от проучване, направено между 21 000 деца, едва 30% от малчуганите между 5 и 6 години са без кариес. Така цели 70% вече са имали поне един кариес, а при 12-годишните, с вече постоянни зъби, този процент скача до 80.


92% от пълнолетните ни младежи също са имали поне един кариес.


Средностатистически тези данни сочат, че при едно дете с млечни зъби, средно 4 са с кариес. При новопоявилите се постоянни зъби средно 3 имат кариес, а при 18-годишните бройката е средно 6. Едва 35% от българчетата имат здрави венци, а при зрелите българи между 35 и 45 години болните зъби са средно 17.


Вследствие от тези страшни данни при хората над 60 години, които са над 2 милиона души у нас, 13% са изцяло без зъби, 17 са без долни зъби и 16 без горни.


За да се промени тази статистика, от Зъболекарския съюз са посветили 5 години на силанизация на зъбите при малчуганите. Силанизацията е процес на запълване на ямките и фисурите в здравите дъвкателни зъби и трябва да се извършва до 2 години след пробиване на новите постоянни зъби.


След пробиване, постоянните зъби са с незавършена минерализация, като емайлът укрепва за около 2 години. В този период зъбите на децата са най-уязвими и именно тук се намесва силанизацията. В рамките на програмата са участвали 400 зъболекари от всички области на страната, които са поставили силанти на 16 000 деца.


Кампанията обаче не се изчерпва само с това, тъй като зъболекарите са отделили изключително много внимание за подобряване на информираността както на малчуганите, така и на родителите им за това как най-правилно да се поддържа орална хигиена.


От БЗС изразиха надеждите си, че ще се намерят и пари и воля, за да може програмата да продължи и през следващия програмен период. От името на официалните гости, които до един бяха членове на политически партии, представени в парламента, зъболекарите получиха уверението, че ще бъдат положени максимални усилия, за да може тази инициатива да продължи в полза на българските деца.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали