Свързани новини

17.11.2014 14:15

Настояват НЗОК да поеме профилактиката на недоносените бебета

Видян 1034 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно на десет българчета се ражда недоносено. Това напомни Фондация „Нашите недоносени деца" в седмицата на недоносените деца в световен план, която започва от днес.


В рамките на инициативата у нас ще се проведат редица събития с цел фокусиране на общественото внимание на този наболял проблем, върху който все още не се акцентира достатъчно.


Старт на Световния ден на недоносените деца, който е днес, бе даден в неонатологичното отделение на СБАЛАГ „Майчин дом" с подписка за въвеждане на единни европейски стандарти в грижата за недоносените деца. Активистите на фондацията заедно с лекари и загрижени общественици имат и друга важна мисия - промяна на Наредба 38 от Закона за здравно осигуряване, където са разписани заболяванията, за които Касата плаща.


Трябва да се актуализира наредбата и в нея да влязат кодовете за недоносеност, което ще позволи на новородените под 30-та гестационна седмица да получат профилактика срещу тежкия респираторно-синцитиален вирус, обясни националният ни консултант и завеждащ неонатологичното отделение в „Майчин дом" проф. Боряна Слънчева.


По думите й над половината от недоносените малчугани у нас биват хоспитализирани още в първата година от живота си поради тежки белодробни инфекции, причинени именно от този тип вируси, предава нюз.бг.


Това може да се промени, ако Касата им осигурява скъпоструващата терапия по задължение, увери Слънчева. В момента такава профилактика получават само децата, които вече са имали здравни усложнения. Лечението е скъпо, но то е нищожно в сравнение с това, което ще легне на социалната система, като се смятат лечението на хронично заболяване на децата и постоянните болнични на майките, пресметна лекарката.


В помощ на недоносените деца у нас се създава и Обществен съвет, който ще заседава веднъж на три месеца и ще обсъжда проблемите в сферата, търсейки техни решения. В него ще влизат както експерти, така и здравни журналисти и видни общественици от всички сфери.


Междувременно родните медици, които обгрижват недоносените новородени настояват, че неонатологичните ни отделения още не отговарят на европейските стандарти по численост на персонала. Освен това те виждат нужда от увеличаване на контакта между бебетата в кувьози и родителите им, като за това обаче трябва да има нужните помещения и условия в болниците. Първата такава стая вече е налице в „Майчин дом", похвалиха се от отделението.


Припомняме, проблемът с броя на недоносени деца у нас става все по-сериозен всяка година. За 2012 г. преждевременно родените у нас малчугани са 6124. Данните сочат още, че една на всяка шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи. В някои райони на страната преждевременните раждания са с изключително високо ниво - до 18%. 13,8% от живородените български бебета пък са с тегло под 1500 грама.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв