Свързани новини

17.11.2014 11:14

Поправят асансьорите с части менте

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 80 000 са неизправните асансьори в страната. Причините за неуредиците са много, но един от най-сериозните проблеми е, че частите, с които се оправят возилата, масово се крадат и се заменят с ментета. Кът са и техниците, които се оказва, че работят в 10 фирми едновременно, обясниха от Агенцията за метрология и технически надзор, предава Дартс нюз.


Скъпите части за асансьор обикновено се доставят от Италия, но често при монтажа те се подменят с по-евтини български или китайски. Неправилно се монтират и шайбите, заради които возилата падат най-често. Нерядко те се заменят с неподходящ модел и така се трият във въжетата, от което се износват и те, и шайбите, а асансьорът дефектира.


Често и от самата етажна собственост предпочитат по-стари евтини части за ремонта, а не новите - скъпи, но така повредите стават още по-често. Другият проблем е, че липсват асансьорни техници и затова един и същ персонал работи в 10 фирми, където във всяка са назначени за по два часа. Тази практика на работа е законна, но от Агенцията за технически надзор са категорични, че трябва да бъде премахната, тъй като техниците реално не могат да работят на пет места едновременно, а бачкат - само на едно.


Често срещан проблем е и че спирачките на асансьорите не се смазват често, понякога с години. Така те ръждясват, клеясват и дори понякога не сработват, което също допринася за падането на машините. По закон асансьорите трябва да се проверяват три пъти в месеца, но реално това се прави веднъж на тримесечие.


До няколко дни предстои спирането на около 20 000 неизправни асансьора в страната. До края на годината пък ще бъде направен списък на фирмите, обслужващи съоръженията, съобщиха от асансьорната асоциация. Всяка фирма допуснала грешка, ще остава без лиценз. Това са само част от мерките, които ще бъдат предприети след поредния асансьорен инцидент в петък в хотел във Велинград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху