Свързани новини

12.11.2014 16:21

Плевнелиев бил на казионния митинг на 17 ноември 1989 г.

Видян 3384 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами! Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина”, разказа президентът Плевнелиев.


Понеже беше обвинен в лъжа, тъй като на 10 ноември митинг в София просто нямаше и това е факт, беше публикувана и снимка с плаката на Плевнелиев, държан не от двама, а от четирима души, призоваващ „дворците на ЦК на БКП” да се дадат на децата.


От снимката стават ясни и още неща. Митингът, на който днешният ни президент – тогава член на ВУЗ-овския комитет на БКП, сиреч много млад комунист, е бил част от казионния митинг на 17 ноември 1989 г., точно седмица след 10 ноември. Той се проведе пред тогавашния гранд-хотел София и срещу парламента и бе свикан от Националния комитет на Отечествения фронт, Градския комитет на БКП и ПП на БЗНС. Сигурно не е случайно, че плакатът на Росен за дворците почти веднага се превърна в решение на Политбюро. Резиденция Банкя – домът на Тодор Живков, много почивни станции на ЦК и Министерския съвет бяха отдадени на общините и на Министерството на здравеопазването като някои действително се превърнаха в детски и други болници и санаториуми.  


Демократичният митинг беше на следващия ден – 18 ноември, когато Анжел Вагенщайн показа знака V, който се превърна в символ на създадения 3 седмици по-късно СДС, нищо че самият филмов сценарист и дисидент си остана в БКП. На същия митинг Блага Димитрова, по-късно вицепрезидент, подала оставка, припомни, че „страната на розите е станала страна на склерозите”. И в името на истината нека да кажем също, че на този митинг половината площад бе пълен с хора от все още действащата тогава ДС.   


Такава е историческата истина. В коментар президентът пусна следният туит в социалните мрежи:


Bulgarian Presidency @BgPresidency •  


Президентът: Колко удобно е дебатът да се върти около датата 10 ноември, а не около позицията ми да направя 2 плаката и да отида пред НС.


Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход…”


Вчера се появи и още една недобра за държавния глава новина. Във Фейсбук бившият премиер Орешарски опроверга други думи на Плевнелиев: „Сред успехите на служебния кабинет президентът отбеляза финализирането и влизането в сила на Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020. Ще припомня,че Споразумението бе потвърдено на 7 август от ЕК, а до 6 август действаше оглавяваното от мен правителство. Припомням и думите си от този ден: оставихме нивото на фискалните резерви над 8,5 млрд.лева, което гарантира не само успешното превъртане на стари правителствени дългове до края на тази и началото на следващата година, а и по-спокойното управление на ликвидността на публичните финанси.


И още един факт – ускорихме усвояването на европейските фондове в съответствие с реалните предизвикателства на закъсненията и късите срокове. Само за година разплатихме близо 20 % при под 40 % за предишните шест години. Зинаида Златанова и ресорните министри с техните екипи заслужават поздравления.


С одобреното на 7 август Споразумение се трасира пътят за инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са