Свързани новини

11.11.2014 11:25

Бедността се мести от Видин към Търговище

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северозападът вече не е най-бедният регион на страната. Първенци по лоши показатели са общини около Търговище и Разград. Трета година обаче разделението между столицата и всички останали райони остава и дори се задълбочава. Това каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който днес ще представи свое изследване за развитието на регионите,  по БНР. Докладът констатира още, че има и разлика в инвестициите в южната и северната част на страната.


Тези, които се справят добре, са близо един до друг и по един или друг начин се усилват – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас. Докато, ако погледнем на север, там трудно можем да посочим силен икономически център, който да е активен източник на инвестиции. Варна е такъв център, но тя не може да повлияе на целия север, обясни Ганев.


В южната част на страната има и повече инфраструктурни проекти и повече университети. Едно от нещата, които предлагаме, е смяна на посоката на провеждане на регионална политика, която към момента е централизирана в София. Тази фискална децентрализация, за която толкова се говори, трябва най-накрая да започне и то още от следващата година с преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходни данъци към самите общини, категоричен е той. Според ИПИ това е много по-добър вариант от алтернативата да създадем регионален фонд, който министърът на финансите да раздава на своите приятели, както в общия случай в последната година, каза още Ганев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а