Свързани новини

03.11.2014 18:10

Здравните вноски скачат от 8 на 12%

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Леващината на смятаното за дясно ориентирано служебно правителство на президента Росен Плевнелиев продължават. След като се закани да вдигне социалните осигуровки, сега кабинетът Близнашки пожела и скок на здравните.


С подкрепата на ресорния министър, от Лекарския съюз  настояват за постепенно увеличаване на здравната вноска от 8 на 12% през следващите 4 години с цел покриване на дефицита в НЗОК, предава Дарик. И освен това върху здравните вноски да има наказателни лихви, както върху други плащания на гражданите.


„Става дума за постепенно вдигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, при това в пълен размер да поеме вноските. И едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде”, обясни шефът на Лекарския съюз д-р Стоян Райчинов.  Докторите, подкрепени от колегата си и служебен министър Мирослав Ненков, искат още бюджетът за здраве за 2015 г. да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран.


„Точното число прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3,7-3,8 млрд.”, заяви Райчинов.


Болниците да начисляват лихви на забавените от Здравната каса плащания. Такъв законов механизъм пък предлага директорът на Александровската болница д-р Костадин Ангелов, тъй като фирмите, производители на лекарства и консумативи, начислявали лихви на лечебните заведения за забавените от тях пари.


Припомняме, че Здравната каса се оказа в недостиг на средства, след като с пари от тазгодишния й бюджет бяха покрити разходи за миналата година.


Д-р Ангелов уточни, че касата в момента дължи на Александровската болница между 3 и 3,5 млн. лв. За октомври лечебното заведение е изработило 3 млн. лв, а е трябвало да фактурира 1,9 млн. лв, съобщи директорът й. „Т.е. 1,1 млн. лв за месец октомври няма да бъдат изобщо фактурирани. Аз не възприемам този подход, защото това означава да попълваме едни документи, които са на практика с невярно съдържание”, обясни още той.


Основният проблем според Ангелов е в това, че, заради липсата на достатъчно средства болниците, забавят плащанията към фирмите производители на лекарства, заради което се начисляват лихви за сметка на болницата.


Истината е много по-различна. Основният проблем на парите за здравеопазване у нас, които и в момента са 3 пъти (300 %) повече, отколкото преди 10 години, при десетократно по-ниска акумулирана инфлация от около 30% е другаде. Директорите на болници работят за Здравния октопод – затворен олигархичен кръг от производител, търговец на едро и дребно и собственик на болници и частни фондове. Те изписват поръчки от лекарства в количества над нормалните и които не им трябват. При това го правят по цени, каквито им се кажат и то на нарочно непрозрачни търгове. Това от една страна източва парите за здраве от хазната, от друга вдига цените на лекарствата и в аптеките. Печалбите са за стотици милиони лева на година, както и дълговете за ненужните лекарства, които трупат болниците. Кръгът става омагьосан.


Нито Лекарският съюз, нито служебният министър, нито директорите на болници, нито НЗОК досега са споменавали и дума за Здравния октопод. Което едва ли е случайно.   


  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“