Свързани новини

03.11.2014 12:20

С 2,4 % скачат всички пенсии

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще има увеличение на пенсиите. Добрата новина дойде от заключителната пресконференция на служебния социален министър Йордан Христосков в Министерския съвет.


То ще е заради прилагането на Швейцарското правило, като се очаква да е с 2,4% за всички пенсии. За пенсионната реформа служебният министър посочи, че МТСП предлага работещи варианти за следващия Министерски съвет, предава нюз.бг.


За да има обаче този ръст на пенсиите е нужна известна законодателна промяна, поясни социалният министър. Иначе ръстът ще е малко под 2%. Идеята е да се махне дефлацията от схемата за определяне на ръста на пенсиите. Разбиране има във Министерство на финансите, за да се случи тази промяна. Плановете на държавата са така разчетени, че все пак пенсионерите да получат увеличението от 2,4%.


Изготвени са и вариантите за оптимизация на осигурителната система. Истинската реформа обаче ще започне от следващото редовно правителство.


Не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да изготвим проектозакони и стратегии, заяви той пред медиите. Най-важната задача била актуализацията на Бюджет 2014.


Този период беше нелек, отчете вицепремиерът Христосков. Той припомни природните бедствия и тежките аварии. Всички социални плащания в рамките на тези 3 месеца са извършени навреме. Близо 3000 деца и семейства са подпомогнати с еднократна помощ заради бедствията. Платени са обезщетения и заради загиналите.


Извънреден разход за Министерство на труда и социалната политика (МТСП) се явява компенсацията заради поскъпването на тока. До 31 октомври се приемаха молбите за компенсации за поскъпналата енергия. близо 300 000 заявления са постъпили. Платено е на близо 200 000 души, каза Христосков.


По отношение на заетостта и безработицата амбицията на ведомството било безработицата да се задържи на едни приемливи нива. 30 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" бяха пренасочени за заетост, доволен е социалният министър. До края на годината на работа ще са 8000 души, като вече са назначени близо 5500. Близо 5000 души са намерили работа по програма „Сигурност".


За младежката заетост около 8000 младежи ще започнат работа до края на годината. Направено е всичко възможно да няма напрежение по отношение на заетостта и безработицата, смята Йордан Христосков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си