17.12.2008 17:52

Земеделците се вдигнаха на протест

Видян 1400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Животновъди и зърнопроизводители от страната се събраха на пореден протест пред сградата на земеделското министерство в столицата. Техни колеги пък заедно стачкуваха по места в страната със закани за бъдещи по-големи блокади.
Около 150-те земеделски производители, които се събраха пред земеделското ведомство настояват да разберат какво ще се случи със сектора догодина и колко средства са отделели за тях в бюджет 2009 г. Това обаче не стана. Според направената поправка между първо и второ четене в бюджета за 2009 г. са включени 211 млн. лв. за помощи и национални програми в областта на земеделието без да е посочено тяхното точно разпределение по сектори. Земеделците поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, който се срещна с протестиращите. „Заради натовареността на банковата система все още не може да започне плащането на европейските и националните субсидии на зърнопроизводителите (в размер на 270 млн. лв.), но все пак даването на средствата ще завърши до 20 декември преди празниците. Така ще бъдат изплатени общо 340 млн. лв. за земеделските стопани“, обеща Цветанов.
По рано през деня зърнопроизводителите поискаха незабавно да започнат директните плащания и националните доплащания на единица площ за 2008 г., а в бюджета за следващата година да бъдат предвидени още 378 млн. лв. В случай, че това не стане над 90% от зърнопроизводителите у нас щели да фалират, тъй като заради ниските изкупни цени зърното стояло в складовете, заявиха протестиращите. Около 300 машини и 500 зърнопроизводители от Плевен протестираха вчера. Те блокираха пътя София – Русе на разклона между Долни и Горни Дъбник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни