Свързани новини

02.11.2014 14:11

Ако искаш да промениш страната – поведи я

Видян 1914 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако искаш да промениш страната – поведи я”. Тези думи на Маргарет Тачър трябва да бъдат като генетичен код на всеки десен политик. Уви, у нас далеч не е така. Вчера преговорите за правителство стигнаха до откровен майтап. Нелепата шега, че ГЕРБ би подкрепил Радан Кънев за премиер, изречена от Томислав Дончев, мина всички граници. 

Първо, смешно е патентен адвокат, който разбра с 3 месеца закъснение, че някой си е свил търговската марка Реформаторски блок, да бъде подлаган на друг професионален тест – този път за политик. Защото този път ударната вълна ще я усетим всички.

Второ, това би било подмяна на вота. Нека припомним, че на тези избори гласуваха 48% от гражданите, а като прибавим 7,5% недействителни бюлетини и още 2,5%, които 5 партии доказаха, че са „изчезнали”, значи имаме вот на едва 38% от нацията. От тези 38%, едва 8 на сто подкрепиха Реформаторския блок – 3% от всички избиратели у нас.

На Реформаторите при двойна коалиция е логично да се паднат 1/4 от постовете в правителството, защото 4 пъти по-голям от техния беше резултатът на ГЕРБ. Най-важно е те да получат креслата в ресори, които най-много имат нужда от реформи.

На първо място, самите те поставят правосъдието. Хубаво е, че точно в тази област резултатите им ще подлежат не само на народен, но и на външен и затова може би обективен контрол чрез мониторинга от страна на Европейската комисия.

На второ място, те самите имат афинитет към здравеопазването. Реформата там е жизнено необходима и за пациентите, и за хазната. Там ще се покаже истинската воля за промени. Революцията в тази област трябва да започне с разбиването на модела КОЙ в здравеопазването, където един олигарх трупа стотици милиони всяка година, благодарение на изкривяването на обществените поръчки на болниците, което ги закопова в измислени дългове и ги обрича на приватизация на безценица, а нас-на високи цени на лекарствата.

На трето място, добре е реформатор да поеме и отбраната. Там, както разбрахме от служебния министър Шаламанов също трябва да се направи смяна на системата. Добре ще бъде именно от гледната точка на евроатлантизма да се обясни на хората по каква причина, вместо за болници, училища и пътища, България пое ангажимент да инвестира 1,8 млрд. лв. или близо по Ѕ милиард годишно за превъоръжаване.

  На четвърто място, редно е външната политика и координирането на работата по еврофондовете да бъдат поети от Меглена Кунева, която без съмнение не е само лице на реформаторите, но е и човек с опит точно в този ресор като министър по време на кабинетите на НДСВ-ДПС и на Тройната коалиция, а също като първи роден комисар в Брюксел.

И понеже 1/4 от 18 министерства са 4 и половина, защо вътрешното ведомство да не остане при единствения служебен министър, който според всички партии се справя отлично с ангажиментите си. Йордан Бакалов е бивш син депутат и при Костов, и при Надежда, и при Стоянов, и при Мартин Димитров, и при Борис Марков, и при Емил Кабаиванов начело на СДС. Човек, който е бил национален политик, докато Радан Кънев е ходел на училище.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и