Свързани новини

30.10.2014 10:54

Швеция официално признава Палестина за държава

Видян 1013 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес официално лявоцентристкото правителство на Швеция ще признае Палестина за държава, обяви външният министър на скандинавската държава Маргот Валстрьом, предаде Ройтерс.


Премиерът на страната Стефан Льовен каза пред парламента във встъпителната си реч като министър-председател през октомври, че неговото социалдемократическо правителство ще признае Палестина за държава, с което Стокхолм си навлече критики от страна на Израел и САЩ.


„Днешното признаване е принос за по-добро бъдеще в региона, който от твърде дълго време се характеризира със замразени преговори, унищожение и напрежение", писа Валстрьом за всекидневника Dagens Nyheter.


„Някои ще кажат, че това решение идва твърде рано. Страхувам се, че е твърде късно", поясни тя.


Палестинците иска международната общност да признае тяхна държава с територия, включваща окупирания от Израел Западен бряг и Ивицата Газа с предложение столицата им да бъде Източен Йерусалим.


Валстрьом поясни, че ходът на Швеция има за цел подкрепа за умерените палестинци и да направи техния статут равен с Израел по време на мирните преговори.


През 2012 година Общото събрание на ООН де факто призна Палестина за държава, но ЕС все още трябва да стори това официално.


„Страните членки на ЕС потвърдиха през 2009 година готовност да признаят държавата Палестина, когато това е подходящо", продължи Валстрьом, допълвайки, че Швеция e готовa да бъдe лидер в това.


Според нея въпреки факта, че палестинските власти нямат пълен контрол над територията си и не са установени граници, Палестина изпълнява критериите на международното право за признаване като държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и