Свързани новини

29.10.2014 17:40

Пада таксата за сградна инсталация без радиатор

Видян 2659 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Таксата за сградна инсталация за абонатите на топлофикациите, които нямат радиатори по домовете си, отпада. „Промяната е залегнала в европейската директива №83 от 2011 г., която на 25 юли 2014 г. бе включена и в българския Закон за защита на потребителите“, съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите.


„Никой не пое ангажиментa да информира хората за новостите, които са факт от средата на годината. С тази директива се дава право на потребителя, когато не желае търговецът да му доставя определен вид услуги - вода, газ, ток, централно отопление или цифрово съдържание, да не бъде длъжен, ако ги потреби, да заплати тяхната цена”, обясни адвокат Греков.


Това решава наболелия социален проблем на много българи. Всички собственици на топлоснабдени жилища, независимо дали искат ТЕЦ или не, по закон са абонати на сградната инсталация и плащат цена за топлинната енергия. Доставчиците веднага се опитаха да лавират, изтъквайки, че действително тази евродиректива е въведена в българския Закон за защита на потребителите. Той обаче влизал в противоречие със Закона за енергетиката, защото последният допуска заплащането на такса.


„Дoсега, ако хората не искаха да дават пари всеки месец такса, трябваше да си продадат жилището. С новото нормативното решение, обаче, което е под влияние на ЕС, се дава право на гражданите да заявят изрично дали желаят да ползват такива услуги“, информира Греков.


Той уточни, че нито топлофикациите, нито властите са дали гласност на нововъведенията. Юристите обаче гарантираха, че гражданите могат да попълнят декларация за отказ от парно отопление и оттук нататък няма да им се налага да плащат за сградна инсталация.


Тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата. Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.


Добрите новини обаче са само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат трайно на нула. За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец