Свързани новини

28.10.2014 17:58

ГЕРБ иска двойна, а РБ - нова Тройна коалиция

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерската среща на 7 от 8-те партии в парламента, събрана от Бойко Борисов в кабинета на новата стара шефка на НС Цецка Цачева се оказа проблем пред съставянето на правителство в България.


На нея трябваше да се определи мандата на бъдещия кабинет, включително и по време – 1, 2 или повече години, както и да се обсъди условието, което поставиха ГЕРБ за постигане на стабилно управление – лично участие на коалиционните партньори в управлението чрез излъчване на министри. Тази сутрин Изпълнителната комисия на партията дори избра работна група, която да преговаря с другите в парламента за програма, структура и състав на новото правителство. Даден бе срок до събота, 1 ноември, в който работата да бъде свършена.


След преговорите обаче отношенията в политическия триъгълник на очертана на консултациите през последните две седмици нова Тройна коалиция – ГЕРБ, РБ и ПФ се оказаха застрашени.


Бойко Борисов обяви, че eдинствената възможна формула за правителство от трите, които изброи ден по-рано, се оказва правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ, подкрепяно от плаващо мнозинство.


Той допълни, че ще бъде министър-председател и кабинетът ще бъде с пълен 4-годишен мандат, а  Реформаторите, представлявани на консултациите от съпредседателя на парламентарната група Меглена Кунева, имат срок до петък да кажат приемат ли такова правителство.


Отговорът на РБ не закъсня и малко след срещата, на която Радан Кунев символично отсъства, понеже „дежурна” тази седмица била Кунева, ала притича за последвалата пресконференция, стана ясно, че десните не са съгласни да влязат в коалиция на малцинството с ГЕРБ. От блока смятат, че най-добрата формула за управление на България е именно правителство на ГЕРБ, РБ и ПФ.


Голямото желание на Блока да се коалира с Патриотите е  поредната изненада от негова страна, след като оттам тръгна определението „националпопулисти” по адрес на националистическата коалиция, използвано вече и от ДПС. Неотдавна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък се обяви против участието в управлението на лидера на партията НП Свобода и достойнство Корман Исмаилов и на неговия ментор Касим Дал, които са  част от РБ, поради очевадната им връзка с Ердоган.


 След оригиналното изказване на Реформаторите, Симеонов, който според анализатори държи ключа към следващото управление, понеже коалиционният му партньор Каракачанов бил твърдо зад ГЕРБ, разгневен отказа да говори за офертите на РБ с думите: „Няма да коментирам хора, които на половин час си сменят мнението!”.


Математиката показва, че чисто правителство на малцинството на ГЕРБ, което със сигурност ще бъде подкрепено като състав и за бюджет и мерки в банковото дело от БСП, ДПС, БДЦ и АБВ, а вероятно и от ПФ, събира по-голямо от конституционното мнозинство. Все пак РБ представлява по-малко от 1/10 от състава на този парламент. А при Реформаторите вече избухна скандал около неизбирането за зам.-председател на НС на земеделеца Ненчев, което депутатът близък до Иван Костов – Гроздан Караджов определи с доста тежки думи: „лъжа и предателство”. Интересно е, че във Фейсбук сред разпространилите гневната реакция на Караджов е заместникът на Кунева при основаването на нейната партия Иван Стамболов, който е влиятелен блогър и политически наблюдател.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв