Свързани новини

28.10.2014 14:08

Страсбург ни погва за мизерията в затворите

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съд за правата на човека ще признае проблема с мизерните условия в българските затвори за системен и ще задължи държавата да го реши.


Ако не го направи, България е заплашена от политически санкции от Комитета на министрите на Съвета на Европа. За това дадоха знак вчера магистратите от Страсбург, предава труд.


Те обявиха, че замразяват всичките 20 дела на хора, излежаващи присъди у нас, срещу теснотията и лошата хигиена в местата за лишаване от свобода. Пресслужбата на евросъда съобщи, че няма да бъдат приемани и нови подобни жалби от страната ни.


През април Страсбург събра в едно дело жалбите на затворници от Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, София и Ловеч. Оплакванията на всички са за претъпкани килии, в които на човек се пада по 1 кв. метър, затворниците спят на легла на три етажа без чаршафи, а понякога и без матрак. Осъдените са разказали пред Страсбург, че живеят сред хлебарки и плъхове, без пряка слънчева светлина и без проветрение. В жалбите им са описани нарицателните за нашите затвори кофи, които се използват вместо тоалетна. Към това се наслагват липсата на медицински грижи и невъзможността за поддържане на личната хигиена, защото на 100-200 души се падат 2-3 душа, от които тече топла вода само няколко часа седмично.


От Министерството на правосъдието обясниха, че са писали на евросъда, че през последните години полагат усилия за подобряване на условията в затворите. От ведомството обаче са признали, че килиите у нас са далеч от европейските изисквания. Заради мизерните условия вчера бе закрит арестът в Петрич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион