Свързани новини

23.10.2014 13:45

Софиянци ще платят 10 млн. за Пловдив 2019

Видян 2268 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

20 милиона лева ще получи Пловдив през годините, за да реализира програмата, с която спечели конкурса за Европейска столица на културата през 2019, гласи  писмо на служебния финансов министър Румен Порожанов до кмета на града. Парите ще се залагат в държавния бюджет на части за всяка от предстоящите години, а на по-късен етап ще се иска допълнително финансиране за регионални проекти, в които участват и други населени места. В Министерството на културата ще се създаде специална работна група, която ще работи с Пловдив за реализацията на програмата.


Това означава, че софиянци, които изкарват половината пари в хазната, ще почерпят пловдивчани с 10 млн. лева. Причината е, че кръгът Капитал, който си има джобен президент в лицето на Росен Плевнелиев, получи не само титлата Европейска културна столица 2019, но и обещаното финансиране от неговия служебен кабинет. Вече ви разказахме, че служителка на групата е дъщеря на организаторката на конкурса, но министърът на културата, който също се храни като арт персона от капиталци и техните проекти с приятели, дори не съзря конфликт на интереси в тази работа.


Въпросът е, че с тези 20 млн. финансирането на Пловдив 2019 не стига до никъде. Защото градът излъга, че ще му трябват 43 млн. лв., а после си призна, че Европейска столица на културата ще струва минимум 75 млн. лв. Откъде ще ги вземе фалирал град, който не знае как ще плаща последния взет от него преди броени дни заем от 30 млн. лв????


Скандалът се допълва от сензацията, че Джема Барух, която управлява фондация "Пловдив 2019" и подготви кандидатурата на града за културна столица, е изгонена миналата вечер от организацията. На поста се връща предшественикът на Барух Валери Кьорленски, който през последните месеци беше артистичен директор и в чиято компетентност журито на конкурса категорично се усъмни в доклада си, който 19’ публикува.


Джема Барух започна работа в "Пловдив 2019" на 2 февруари, а преди това осигуряваше американското финансиране за Кръга Капитал на предишната си месторабота. „Общуването изисква да има поне две страни”, сподели за Марица г-жа Барух.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци