Свързани новини

21.10.2014 17:35

Служебни министри дават съмнителни поръчки за милиони

Видян 3063 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България има Закон за обществените поръчки. Закон, който държавата отказва да спазва. В нарушение на неговите норми една туристическа агенция спечели търгове за продажба на самолетни билети, въпреки че няма права за издаване на ... билети от националния превозвач.


Може да изглежда дреболия, но Законът категорично НЕ предвижда възможност, ако някой е спечелил търг за милиони и е декларирал, че няма да има подизпълнител, да използва подизпълнител, за да го заобиколи.


Проблемът дори не е във факта, че става въпрос за националния превозвач, а че България еър дава най-добрите цени – най-често двойно по-ниски, от тези на останалите авиокомпании по европейските дестинации. Не говорим изобщо, че от началото на тази седмица основнаата чужда компания, обслужваща България – Луфтахнза е в стачка и не лети до София.


Освен това България еър единствена поддържа директни полети от София до най-важните европейски дестинации. Няма как да се обясни, че е по-добре чиновниците да пътуват по-скъпо и по-бавно, особено, когато това ощетява с милиони данъкоплатеца.


В официално писмо до всички институции и целия туристически бизнес националният превозвач България еър официално оповести още преди година, че туристическа агенция Атлас няма право да издава билети на авиокомпанията. Тя обаче спечели поредица от търгове, в това число на особено опасното, ако е оставено без достъп до Брюксел например Военно министерство.


Според сега действащия Закон за обществените поръчки, цената има водеща роля при избора на кандидати. Причината е проста – живеем в бедна държава. Избраната фирма Атлас ще продава самолетни билети на Министерствата на отбраната и на здравеопазването. От двете министерства запазиха мълчание и не пожелаха да коментират. Имали нужда да обмислят, да се обърнат към експерти, за да ни отговорят. А при даване на поръчките, това явно не им е било необходимо. Защото експертите щяха да им кажат кое е изгодно за парите на данъкоплатеца, кое е незаконно според нормите, действащи в държавата и кое може да застраши дори сигурността й.


Как да си обясним, че служебният кабинет не просто заобикаля, а открито нарушава собствените си закони за наша сметка? Доста е близо до акъла. Апропо, във Военното министерство вече приеха правила, според които наведнъж бяха погазени 3 закона на държавата,, за да бъдат дадени военните поръчки на агенция на НАТО, чийто директор, взел отпуска, докато е служебен министър, е Велизар Шаламанов. Да не говорим за уникален случай на корупция за 300 000 лева в МО тази есен относно тяхна собственост, за който ще разкажем друг път.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата