Свързани новини

20.10.2014 13:09

Турските студенти най-голям брой сред чуждите у нас

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турските студенти доминират сред чуждестранните си колеги у нас.Това показва регулярно образователно изследване на Националния статистически институт, отнасящо се до чуждестранните граждани.


През последната академична 2013-2014 година в българските университети са се обучавали 11 282 чуждестранни студенти. Доминираща част от тях са граждани на Турция, които са 35,3%. След тях най-много са гръцките и македонските студенти - съответно 22,3% и 4,8%.


Здравеопазването, техническите науки и науките за обществото са сред най-предпочитаните области за обучение сред чуждестранните колеги.


Междувременно, от днес НСИ стартира пилотното проучване на тема „Изследване на образователната мобилност", чиято основна цел се препокрива с тази на Стратегия „Европа 2020", а именно - до 2020 г. поне 20% от завършващите висшето си образование в ЕС да са имали период на обучение в друга страна.


Изследването ще обхване 30 000 души на възраст между 18 и 34 години. След провеждането на проучването ще бъде съставена информационна база за разработване на национални политики в сферата на образованието. Данните ще бъдат подложени на анализ на образователното равнище в страната, който ще се прави от учени, медии и статистиците.


Според зам.-председателя на НСИ Богдан Богданов информацията е изключително необходима за разработване на политики за пазара на труда.


Към момента НСИ все още не разполага със свои данни, които да показват какво е разпределението на българските студенти, които избират да продължат висшето си образование извън родината.


Началникът на отдел „Статистика на образованието и културата" Свилен Каталиев представи обаче данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2012 г. Нашите студенти избират най-често Великобритания, за да продължат висшето си образование, заяви той.


През 2012 г. университетите в Обединеното кралство са привлекли 7405 българи. 7 195 българи предпочитат висшите учебни заведения в Германия.


Иначе популярни дестинации с цел обучение сред българските студенти са Австрия, Франция, Испания и Нидерландия. Значителен е и броят на българските студенти в Турция, където се обучават 1 236 българи и в Дания - 1 125 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец