Свързани новини

16.10.2014 15:50

Реформаторският блок не съществува в правния мир

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Няколко пъти предупредих преговарящите, че става въпрос за управлението на държавата,(която искат да реформират, но не могат да кажат как точно), а не за приятелска сбирка”! Така коментира пред приятелите си във Фейсбук провалените преговори с Реформаторския блок Румяна Бъчварова. Членът на Изпълнителната комисия на партията е смятана за най-близкия до сините в редиците на бъдещия мандатоносител. Нейното искрено изумление дойде от следния факт: „През цялото време днес хората ( уверяващи ни, че са от РБ) твърдяха за 5 партии и пет подписа. В хода на разговора се изясни, че даже не са пет, а може би, в един момент, евентуално ще са 4. Сега се оказа, че са 7”.


Повод за думите й стана отсъствието на СДС, Българска нова демокрация и Християндемократическата партия. За този проблем пък се разбра, след като беше разкрито, че въпросните партии дори не са били известени от коалиционните си партньори за преговорите. Ето какво заяви пред сайта Вевести Ирина Репуц: „Ние, християндемократическата партия (ХДП) не бяхме поканени на консултациите за изработване на позиция на Реформаторския блок за тзие преговори. Като член на Реформаторите със съжаление, но обективно трябва да се признае, че ГЕРБ имат право да заявят, че не са сигурни с кого точно преговарят и на каква подкрепа могат да разчитат. Ние сме пълноправен член на Реформаторския блок, имаме подписано споразумение с анекс и се явихме на тези избори като коалиция от 7 партии”, напомни Репуц. След приключването на изборите изведнъж се оказа, че РБ продължават да си преговарят в стария формат от 5 партии, но такъв правен субект като „Политически съюз" няма, категорична е Репуц, която е юрист. Апропо, юристи са също Кунева, Кънев и Лукарски.


 „Не бяхме поканени на разговорите нито аз, нито другата партия – Българска нова демокрация (БНД), чийто зам.-председател Борислав Великов спечели в родния си град Монтана. Когато РБ обяви своите позиции и след заседанието на Раковски 134 аз на практика се самопоканих”. Тя изрази още недоумение от двойния стандарт към различните партии като напомни, че на тези избори има повече преференции от Корман Исмаилов (който беше включен в преговорния екип б.ред.) и не вижда с какво нейната партия е по-малко значима от НПСД. Ирина Репуц казва, че нейната партия е участвала в изборите в цялата страна заедно с всички останали и има своя принос за резултата на коалицията. На въпрос на Vevesti.bg какво става с отношенията в бъдеще, тя отговори, че на практика никой не знае, че се мълчи за разпределението на средствата от субсидията и за общата стратегия на Блока.


 


„Има ли нормален човек, който не знае кой е той всъщност. Когато попитах как се вземат решенията в РБ, ми предложиха да ми обяснят в неформален разговор”, коментира цялата тази уникална история Румяна Бъчварова.


Ние напомняме, че независимо от факта, че Радан Кънев е специалист по патентно право – сиреч, по търговски марки, марката Реформаторски блок беше самосиндикално регистрирана от двама низови активисти на формацията, при това без да предупредят дори лидерите. Които разбраха за скандала от медиите с 3 месеца (!!!) закъснение. Какво говори това за професионализма на лидерите – юристи и особено на този с тясна специализация в търговските марки?!


Иначе, Радан Кънев коментира, че би преговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Генералът от своя страна, в знак на протест, първо оцени като провокация включването на Трайчо Трайков в преговорния екип на РБ (нещо, което 19 минути специално отбеляза още вчера). Цецка Цачева, която е шеф на триото на ГЕРБ в първия кръг преговори, апелира в специална декларация за сериозно отношение към този процес, изразявайки своето недоумение от политическата култура на реформаторите в толкова напрегнат за  държавата момент на финансова и институционална криза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби