Свързани новини

16.10.2014 13:05

50 % от тийнейджърите ни са със сенна хрема

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки четвърти българин е засегнат от респираторна алергия. Основните причинители на алергиите са микрокърлежите.


Това стана ясно от пресконференция на Българското дружество по алергология, което представи своята информационна кампания „Алергията е лечима".


Ако не се вземат мерки навреме, всяка алергия се влошава, категорични са медиците.


Изследвания показват, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност, поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.


Лекарите предупреждават, че има тясна връзка между ринит и астма. 40% от пациентите с алергичен ринит имат и астма, а 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма в сравнение с останалите.


Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%)  страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение.


Средно болните прекарват 7 години, без да потърсят медицинска помощ. Алергичният ринит е най-често срещаното алергично заболяване.


Доцент Мария Стаевска, главен асистент в Клиниката по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, каза, че този проблем обаче е пренебрегнат. Респираторните алергии постепенно се влошават, по думите й. 20% от пациентите, провеждащи терапия за алергичен ринит, не отговарят задоволително на фармакотерапията и не се чувстват добре, поясни доцент Стаевска.


Стана ясно, че важен фактор за развитие на алергия е и генетичната предразположеност. Ако единият родител е алергичен вероятността детето да развие алергия е 35%, предразположеността обаче нараства на 70%, ако и двамата родители са алергични. Имаме цели семейства, които са алергични, каза тя.


Околната среда също е важен фактор за отключване на алергиите. 50% от тийнейджърите имат сенна хрема, изтъкна доцент Стаевска. Алергията на дихателните пътища е прогресивно състояние, подчерта тя.


Мария Стаевска обясни, че приемът на симптоматични лекарства само временно повлиява симптомите, без да лекува причината за болестта. Единственият метод за лечение на алергия е алергенната имунотерапия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева