Свързани новини

16.10.2014 10:25

Пращат ни глоба с фиш вместо „паяк”

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електронни фишове ще получават столичани, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища от 3 ноември. Мярката ще влезе в сила с новата наредба за паркиране в София, която вчера беше гласувана от съветниците в комисиите по нормативна уредба и транспорт, пише в. "Монитор". Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили и после ще се изпращат на собствениците. Идеята е „честитките” с фишове да заменят репатрирането с паяците, които шетат извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе, обясни вчера пред общинските съветници вносителят на наредбата Зафир Зарков.


Новите правила предвижда промяна и на изискванията за издаване на винетка за хората, които живеят в районите с платени зони. Стикери ще може да се получават и по настоящ адрес, а не само по постоянен. Друга новост е въвеждането на гратис паркиране за 10 минути. За да ползват бонуса, шофьорите ще получават безплатни талони, които ще се раздават от служители на ЦГМ. Идеята е хората да могат да закарат близките си до болницата или пък да заведат детето си на училище, без да плащат.


Според наредбата в районите на София, които не попадат в синя и зелена зона, ще бъде обособена жълта, която ще остане безплатна. В момента такава е въведена само около Трета градска болница. Зелената зона пък ще превземе и района около Националния стадион „Васил Левски” и желаещите да си оставят колите на паркинга там ще трябва да се бръкнат с по левче на час. В района ще бъдат разчертани 350 платени места.


Новата наредба обаче не решава проблема с паркирането в „Лозенец”. Там гражданите също поискаха платени места в карето между Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад „Журналист” до хотел „Хемус”. Софиянци настояха за контролирани зони и около пазара „Димитър Петков” и „Младост”.


Местната управа ще се възползва от възможността директно да възложи дейността по контрола на платените зони на ЦГМ. Това стана възможно след промени в Закона за обществените поръчки, влезли в сила от 1 юли. По този начин ще се заобиколи решението на административния съд, което определи част от дейността на центъра като незаконна. Цената за паркиране също се запазва - 2 лв. на час за синя и 1 лв. за зелена зона.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и