Свързани новини

15.10.2014 10:09

Стотици македонци и албанци станали незаконно българи

Видян 1055 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) раздава удостоверения за български произход в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, цитирана от вестник "Сега".Прокуратурата е сезирана на два пъти от Министерството на правосъдието за проблема. Първият път е в края на миналата година от тогавашния зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях, което е 88.5%, твърдението на молителите, че имат български произход, не е подкрепено с документи. В преписките има само заявление и декларация за българско национално съзнание и произход. От агенцията са представили като основание за издадените удостоверения книгите "Не заблудата, а лъжата за гагаузите", "Българите в Албания и Косово" и др. На някои им е признавано като доказателство за български произход членството в организации от типа "Българите в Албания".


По закон с молбата до Съвета по гражданство се представя и въпросното удостоверение. В него агенцията е длъжна да посочи как е установен българският произход. Това може да стане с различни документи - например актове за раждане, документи за самоличност или регистрации, издадени някога от България. Освен че издава документи в нарушение на закона, агенцията има противоречива практика. В някои случаи например не издава удостоверение, а дава едномесечен срок за представяне на доказателства за произход. На други просто е отказвано. Има дори случай, в който е отказано въпреки документи, че майката на искащия гражданство е българка. Прокуратурата препоръчва порочната практика да се преустанови и ДАБЧ да започне да изисква доказателства за произход.


От Министерството на правосъдието обаче смятат, че нарушенията продължават и препоръките на ВАП не са изпълнени. Негова проверка е установила, че от последните 8000 издадени удостоверения за произход от агенцията едва по 1300 има документи, които го доказват. Така излиза, че едва 16% от хората, искащи българско гражданство по произход, имат право да го получат. Затова преди дни служебният зам.-министър Петко Петков отново е сезирал прокуратурата, тъй като агенцията не предоставя на министерството документи по преписки за периода след 31 октомври м.г. "Длъжностни лица от ДАБЧ системно са неглижирали служебните си задължения при издаването на удостоверенията за български произход, които са официални удостоверителни документи. Това може да доведе до сериозни негативни последици, доколкото открива възможността лица без съответния произход да придобият по натурализация гражданство на държава от Европейския съюз", пише в сигнала.


От прокуратурата не отговориха какво са предприели по новия сигнал. Министерството на правосъдието, в което е Съветът по българско гражданство, се опитва да поправи пропуските на агенцията, като изисква наново доказателства за произход на кандидатите за гражданство. През това време преписките са спрени и кандидатите не получават президентски указ. От агенцията обаче отказвали да предоставят на министерството документите, на базата на които издават удостоверенията за произход. Главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров обясни, че всички препоръки на прокуратурата са изпълнени и вече задължително се изискват документи, които да доказват произход. На въпрос защо преди това не е правено, Владимиров отговори, че до проверката на ВАП е ползван "научно-технически подход", който се оказало, че не отговаря на закона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се