Свързани новини

14.10.2014 17:28

ГЕРБ отхвърли подкрепата на ДПС за кабинет на малцинството

Видян 2099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приключиха консултациите между ГЕРБ и ДПС в Народното събрание, предаде "Фокус".


Те продължиха три часа и се проведоха в зала „Запад” на парламента. Преговорният екип на ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова разговаря с представителите на ДПС Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев. Шестимата обсъждаха приоритетите пред 43-тото Народно събрание.


"ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС в парламента въпреки общите позиции по много въпроси." Това стана ясно от изявлението на Цецка Цачева на брифинга, даден след приключването на консултациите.


 Цецка Цачева обясни, че от ГЕРБ са отговорили на въпроса на ДПС защо са поканени на разговор: „Ние отстояваме позицията за необходим диалог между политическите сили. Надяваме се тази наша позиция да стане традиция в политическото общуване между партиите, за да не се стига до злополучния резултат от изборите през 2012 г., когато ГЕРБ, макар и победител, бе елиминирана от разговорите за конструиране на управлението“.


"С група от 84 народни представители няма как да се състави стабилно управление. Идвата екипа са на единно мнение, че държавата има нужда от такова", добави Цачева.


"По шест теми имаме принципно съвпадение с ДПС." Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. Стоянова обясни, че една от темите е била за финансова стабилност като от ДПС са изразили подкрепа на данъчната политика с ниско облагане. „Имаме съгласие и затова, че бързо трябва да бъде изменен Закона за държавния бюджет и той да отразява в цифри и истинското положение”, заяви Стоянова.


„Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира Менда Стоянова.


Стоянова посочи, че и по въпроса с банковата стабилност и КТБ имат сходни позиции и се обърна към вложителите с думите да имат търпение и да вярват, че ще търсим най-доброто решение за КТБ.


„Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, посочи Менда Стоянова.


„Обединихме се, че трябва да има законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, която включва липса на партийни квоти и се обединихме, че за КТБ, както и за всички останали случаи, трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите”, каза още Менда Стоянова.


"Поканихме ДПС, защото смятаме, че диалогът между политическите сили може да се осъществява дори между партии, които не участват в едно управление. Това е съществен знак за един нов стил в българската политика", обясни третият преговарящ от ГЕРБ Румяна Бъчварова.


Бъчварова обясни изискванията на ГЕРБ, които се различават с тези на ДПС и това на практика не позволява коалиция. ГЕРБ иска наличие на широка парламентарна подкрепа, която изключва формулата за правителство на малцинството. Отказът на ДПС от постове е в разрез и с друго условие на партията на Бойко Борисов – за ясно политическо участие.


„Коалиционното споразумение да бъде с валидност един управленски мандат без да го предопределя или гарантира“, обясни Бъчварова още едно условие на ГЕРБ.


„Основната причина ГЕРБ да не покани за участие в управлението ДПС, е предисторията в отношенията между двете партии“, заяви тя и допълни, че това се случва въпреки сходството в идеите на двете партии.


„Не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в коалиция, която беше публично обявена като анти-ГЕРБ коалиция“, изтъкна Бъчварова. Тя увери, че „категорично отричаме възможността да съставим коалиция анти-ДПС“.


„Сега те са склонни да ни подкрепят, само преди година и половина не бяха готови да направят такова нещо“, посочи преговарящата от ГЕРБ. Тя посочи като нелогично искането на ДПС националистически партии да не участват в управлението, след като в кабинета „Орешарски“ те са се ползвали с негласната подкрепа на „Атака“.


„Организациите на ГЕРБ в цялата страна имат категорично изискване към ръководството на ГЕРБ да не влиза в коалиция с ДПС“, аргументира се още Бъчварова и допълни: "Мнението на ГЕРБ е, че трябва „ДПС да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да градим нов стил на отношенията между двете партии.“


След края на консултациите е решено ДПС и ГЕРБ да не продължават разговорите за съставяне на правителство, но да запазят диалога помежду си. Това на практика означава, че втори кръг на консултации между двете партии няма да има.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци