Свързани новини

14.10.2014 14:20

Пловдив е излъгал, че ще му трябват 43 млн., а не 75 млн. лв. за евростолица

Видян 2182 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всичко, написано от 19 минути по скандала с определянето на европейска столица на културата се оказа вярно. Първо това, че незнайно откъде пловдивчани знаеха, че имат 8 гласа от журито (дейците на кандидатурата им го пуснаха още вечерта на 5 септември в социалните мрежи). А ние знаем как стана това – организаторката на конкурса от Министерството на културата Деяна Данаилова, определила състава на същото жури, е майка на работеща за Пловдив дъщеря Мила Станилова.  И гласовете за Пловдив, както виждаме в доклада на журито, до който се докопахме и който въпреки обещанията не е публикуван, са точно 8.


После се оказва истина и финансовата измама на Пловдив. Пред журито е обявен бюджет от 22,3 млн. евро, а след гласуването пред БНТ заместник-кметът по културата на Пловдив Стефан Стоянов (чийто баща Емил Стоянов, по-известен като Брат Му, е близък приятел на шефа на журито Марк Грийн) обяви, че очакваната от града цена на „титлата” европейска столица на културата всъщност е 75 млн. лева или 38 милиона евро.


Оказа се истина и написаното от 19 минути, че Пловдив няма пари за този лукс. Пред журито, на което е представен наполовина по-нисък от реалния бюджет, е обявено, че половината пари ще дойдат от държавния бюджет. Сиреч, от данъкоплатеца. Половината от целия национален бюджет се пълни от гражданите на София, която беше прецакана в нарушение на правилата на конкурса, но за това след малко.


Журито, и при бюджет наполовина от реалния прави следните забележки: „Да продължат преговорите с националното правителство за приноса за инициативата, за да може дългосрочното планиране да стане реалност в рамките на обезпечен финансов бюджет”. Добавена е и друга тревожна констатация: „Има рискове, затова ще е необходимо добро управление...Има загриженост по отношение на управленския капацитет, но е оценена искреността на художествения директор”. „Искреност” за 80 млн. лева за сметка на данъкоплатеца, благодаря!!!


Напомняме, че главен организатор на проекта е Асен Асенов – работодател на Мила Станилова, чиято майка Деяна Данаилова организира конкурса за европейска столица на културата и която още не е дисциплинарно уволнена от Министерството на културата или поне пенсионирана, за което й е време. Напомняме също, че Асен Асенов е съдружник на президентския олигарх Иво Прокопиев при създаването на списание 1. Именно 1 стои зад организацията на събитието. Напомняме, че решението за европейска столица на културата и невземането на мерки за изясняването на проблемите около конкурса е на служебния министър на културата – министър в кабинет, назначен от президента Плевнелиев. Ако това не се нарича задкулисие и мафия, кое???


Сега внимание към отстраняването на София. Журито признава, че това е единственият град, който би могъл да финансира проекта европейска столица на културата и без държавно финансиране, със собствени средства. И още, че това е единственият град от 4-те кандидати, който има и традиции, и арт живот, и програма, и инфраструктура за реализацията. Апропо, по сметките на София, градът – домакин на евростолица на културата ще трябва да похарчи не 75 млн. лв., а 89,6 милиона евро или 175 млн. лв.за четирите следващи години до 2019 г. и през нея. София, която приютява стотици хиляди цигани, в това число и от Пловдив, в над 35 гета, София, която единствена вози техните деца със специален транспорт до училищата, за да не бягат, вместо да ги оставя да се развяват по цял ден по сокаците на Столипиново, както става в Пловдив. Е същата тази София е дискриминирана от журито по етнически признак. И това 19 минути отдавна го писа, следвайки източниците, които явно не са ни подвели. Писа също, че етническият принцип е забранен при определянето на европейска столица на културата, както и социалният. Независимо от това обаче, понеже не е имало за какво да се хванат и в абсолютен разрез с правилата, столицата на България е низвергната по следната причина: „Журито остана неудовлетворено от възприетия подход към проектите, свързани с ромската общност”.


Както се казва – коментарите са излишни. А срамът е голям. Срам за Росен Плевнелиев и неговата компания, които опорочиха нещо толкова извисено като конкурса Европейска столица на културата. Да се стягат Пловдивчани, чийто град миналата седмица пое почти непосилен за него заем от 30 млн. лв., а сега ще трябва да похарчи от 75 до 175 млн.лв., за да пълни джобовете на олигархичния кръг на президента!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля