Свързани новини

13.10.2014 16:01

Французинът Жан Тирол удостоен с Нобеловата награда за икономика

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нобеловата награда за икономика тази година отива при французина Жан Тирол.


Наградата се присъжда за изключителни научни постижения в областта на анализа на пазарите и регулацията, предават световните агенции.


Изследванията на Тирол показват в каква посока трябва да се извършва регулацията на пазарите. От Нобеловия комитет поясняват, че оставени нерегулирани, тези пазари често довеждат до социално неприемливи резултати - по-високи (картелни) цени, ограничаване на по-малките производители и др.


Основните трудове на Тирол са за това, как държавното управление трябва подхожда в случаи на сливания и картели на големи фирми и как тези стъпки да не доведат до сътресения на пазарите.


За да помогне на правителствата в тези усилия френският професор е написал хиляди научни статии и няколко книги в които се посочват конкретни стъпки на регулация в различни сектори от телекомуникациите до банки.


Регулаторните и антимонополните институции са получили "цял нов набор от инструменти" вследствие на работата на Тирол, според Шведската кралска академия на науките, обявила наградата. Лауреатът е описан от нея като един от най-влиятелните икономисти на нашето време.


Официалното име на отличието е Награда в областта на икономическите науки в памет на Алфред Нобел, давана от Шведската централна банка. Нобел за икономика се връчва от 1968 г., т.е. тя не е сред оригиналните награди, определени по волята на Алфред Нобел през 1895 г.


Тирол е първият едноличен носител на наградата от 2008 г. насам, когато тя стана притежание на американеца Пол Кругман. Оттогава досега отличието е отивало в САЩ, като са си го разделяли двама или трима учени.


Жан Тирол е професор по икономика в Школата по икономика във френския град Тулуза. Той е роден на 9 август 1953 г. и е възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT), Политехническия институт на Франция и др.


Наградата за Тирол е 8 милиона шведски крони, които представляват около 1,1 млн. долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…