Свързани новини

10.10.2014 16:08

ДПС: И АБВ взема 2 мандата с по 1000 гласа

Видян 1596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във връзка с реакцията по повод на избрани народни представители с листите на ДПС със сравнително малко на брой гласове, получени в Кюстендил, Габрово и Ямбол, Предизборният щаб на ДПС припомня, че този феномен не се отнася само до Движението за права и свободи. Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка.


В подкрепа на горното сме длъжни да приведем следните примери :


·         Във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260;


·         “Атака” получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат.


Спрямо средна “цена на мандата” 13 679 гласа.


Защо при това положение не е проблем мандатът на „Атака“ в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово?


Защо не е проблем и мандатът на АБВ във Видин и Смолян, а е проблем мандатът на Илия Илиев в Ямбол или Александър Методиев в Кюстендил?


И още един пример. Стана ясно, че ГЕРБ ще протестират пред ЦИК заради резултатите в Ямбол, тъй като те са получили един мандат с 18 647 гласа, а БСП с 13 834 гласа получава 2 мандата. ДПС получава мандат с 3 723 гласа.


За сравнение ще припомним, че на парламентарните избори миналата година в Хасково ДПС получи един мандат  с вота на близо 20 000 свои избиратели и един във Видин с по-малко от 500 гласа. Това предизвика недоволство на нашите избиратели, но нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс.


И още едно важно уточнение – в сравнение с предходните парламентарни избори ДПС не регистрира увеличаване на броя на получени гласове от чужбина.


Тези факти би трябвало да са самодостатъчни, за да стане ясно, че разпределението на мандатите е съгласно методиката, основана на разпоредби в Избирателния кодекс и вследствие на приетата с него формула на Хеър – Ниймайер за математическо изчисляване на мандатите. От ДПС настоятелно обръщаме внимание и припомняме заедно с това, че тази методика е възприета въз основа на  гласувания и приет с Решение на Народното събрание Изборен кодекс. Авторът на Кодекса е ГЕРБ (Искра Фидосова) в  41-во НС. Този Изборен кодекс и тази методика бяха „доразвити и затвърдени“ от БСП (Мая Манолова) в 42-то НС.


Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата Парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава.


А що се отнася до останалите аспекти на реакциите в Кюстендил, Габрово, Ямбол, които визират етническата принадлежност на избраните народни представители с наши листи, по тази тема ДПС ще представи позиция на нарочна пресконференция на Председателя на партията Лютви Местан на 13 октомври, понеделник, Централата на ДПС.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и