Свързани новини

10.10.2014 11:35

В България има условия за изолиране на пациенти с вируса ебола

Видян 996 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България има условия за изолиране на пациенти с вируса ебола, ако има съмнение за такива. Това категорично становище изрази главният държавен здравен инспектор д-р ангел Кунчев пред БНТ.


„Имаме познания, имаме екипи, имаме и място за изолация. Нямаме това, което нямат и другите - нямаме лекарства. Ако има оплаквания от симптоми на този вирус, можем веднага да реагираме и да изолираме", смята експертът.


Здравните власти в България вземат мерки за подготовка на здравните работници за пълна епидемиологична анкета. Освен симптомите, които са идентични с грип, се прибавя и пристигане от чужда държава, обясни Кунчев.


Националният здравен консултант подчерта, че има възможност за бърза реакция на територията на цялата страна.


„Разбира се, че разполагаме с екипировка - както на централно ниво в Инфекциозна болница, така и във всяка една Районна здравна инспекция има изолационни костюми, които позволяват пълна изолация. Филтрите на дихателните маски не пропускат вирусни частици, колкото и малки да са те, така че има възможност да се работи в условия на високорисково заболяване", подчерта д-р Кунчев. По думите му, най-добрите изолационни мерки са във ВМА.


"При добра организация и контрол, заболяването може да бъде ограничено", е категоричен д-р Кунчев.


На свой ред пред НоваТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести заяви, че се очаква сертифицирана носилка за ебола "въпреки че нямаме нужда от такава".


По думите му, в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола.


„Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия", коментира проф. Кантарджиев.


Той обясни, че за да бъде изследван един човек за ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Централна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни.


„Заразяването с Ебола става само ако имаш рана по тялото и тя е в контакт с кръвта на умиращ. Опасно е също болен от Ебола да повърне върху теб", обясни проф. Кантарджиев.


Междувременно БГНЕС информира, че все още няма предприети превантивни мерки на българо-македоската граница заради евентуална опасност от разпространяване на вируса.


Македонци, чакащи да получат бългаски паспорти, разказват, че преминали българо-македонската граница вчера, без да забележат да има засилен здравен контрол по нея.


Съседите ни разказват още, че на македонските летища имало детектор за температура, който да засича заразени пътници и те да бъдат изолирани своевременно.


Първи предполагаем случай на ебола беше регистриран и в Чехия, предаде БТА като се позова на главния санитарен лекар на страната Владимир Валента.


56-годишен чех, върнал се с полет от Либерия, е бил настанен днес в инфекциозното отделение на болница в столицата Прага. Подробности за състоянието му не бяха дадени.


Над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на вируса ебола,


предаде АСС, като се позова на министерството на здравеопазването.


Сред тях са 92 човека, които са се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията от смъртоносната заразна болест. Сръбското здравно министерство е взело допълнителни защитни  мерки заради появата на първите случаи на заразени хора в  Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец