Свързани новини

07.10.2014 16:15

Никой не иска да работи в Спешната помощ в София

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Центърът за Спешна медицинска помощ в София работи с 94 лекари по-малко, отколкото трябва да бъдат. В началото на месец октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата са общо 142, от тях свободите места за доктори са 94. Търсят се и 7 медицински сестри, както и 41 шофьори.


„Аз съм в службата около 10 години. За това време числото на липсващите лекари е било плаващо, но е около 90. Горе-долу колкото идват, толкова си и отиват. Проблемът е, че колегите застаряват и все по-трудно се справят, защото са изхабени с десетилетия”, обясни пред Нова телевизия д-р Димитров.


По неговите думи, в най-добрите си моменти Центърът за спешна медицинска помощ в столицата работи с около 100 лекарски екипа.В последната седмица обаче излизат около 17 екипа на ден, които са крайно недостатъчни. „Основният проблем е, че в нашата сфера няма консенсус”, посочи д-р Димитров. Оказва се, че само 9% от докторите в Бърза помощ са на около 35 години. Броят на лекарите над 50 години е огромен и надхвърля 50% . Медиците се оплакват, че никой не предприемал конкретни действия, за да се погрижи за тях, докато в Румъния например четири министерства обслужвали Спешната помощ. Докторите смятат за обидно да работят за 850лв. и искат заплатите им да бъдат увеличени. Те заплашват, че ако нещата не бъдат променени, щяло да стане страшно. Изчисленията показват, че за да бъдат удвоени заплатите при пълен капацитет на работа ще бъдат нужни 5 млн. лева. 19 минути припомня, че в края на май БЛС поиска началната заплата на млад лекар без специалност да бъде 1500 лв., а старите лекари да получават около 4500 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион