Свързани новини

07.10.2014 13:39

Трима поделят Нобеловата награда за физика за 2014 г.

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за физика за 2014 година съвместно на японците Исаму Акасаки, Хироши Амано и американеца Шуджи Накамура, съобщиха от Нобеловия комитет.


Те получават наградата за изобретяването на ефективни сини светодиоди, които са източници на силна светлина и са енергоспестяващи - LED осветлението.


Откритията им от началото на 90-те години на XX век водят до фундаментална трансформация на осветителните технологии. Червените и зелените диоди са открити отдавана, но без синя светлина, белите LED лампи не могат да бъдат създадени. Сините светодиоди бяха предизвикателство за учените в продължение на три десетилетия.


Акасаки е работил заедно с Амано в Университета Нагоя, докато Накамура е работил към малка компания в Токушима. Техните изобретения са революционни. Докато през XX век масово се използваха лампите с нажежаема жичка, то през XXI век ще бъде водещо LED осветлението.


Акасаки е японски гражданин, който е роден през 1929 година в Чиран. Получава докторска степен в Университета Нагоя през 1964 година. Професор в няколко университета в Япония.


Амано е японски гражданин, роден през 1960 година в Хамамату. Завършва докторат през 1989 година в Университета Нагоя. Професор е в същия университет.


Накамура е американски гражданин, който е роден през 1954 година в Иката, Япония. Завършва докторат през 1994 година в Токушима, Япония. Професор в Калифорнийския университет в Санта Барбара.


Миналата година бе връчена на Франсоа Енглерт и Питър Хигс. Белгийският физик и британският му колега са известни с откриването на „Божествената частица".


Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).


Нобелавата награда се присъжда от 1901 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.