Свързани новини

03.10.2014 15:14

Осуетиха мащабен терористичен удар в Гърция

Видян 975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцката полиция разкри план за мащабен терористичен удар, предвиден за 4 октомври. Това стана след задържането на млад мъж в гараж в атинския квартал Виронас. У него бяха открити бележник със записки, включващи имената на известни бизнесмени, споменавания на партията Нова демокрация, както и конкретни дати, предаде GRReporter.


От своя страна министърът на обществения ред Василиос Кикилиас подчерта, че  "както знаете тази дата е годишнина от създаването на Нова демокрация, във връзка с коята е предвидена конкретна проява. Както разбирате, терористите са планирали конкретни удари, като крайната им цел е да унижат държавните институции и да разклатят финансовото и социално равновесие в страната".


Що се отнася до развитието на случая, началникът на Гръцка полиция посочи следното: „През последните 10 дни на септември в рамките на разследването на антитерористите с цел откриването и задържането на Пола Рупа, и на други членове на групата на терориста Никос Мазиотис, в квартал Виронас бе открит гараж, нает от Мазиотис през юни 2013 г. Върху договора за наем беше открит пръстов отпечатък на Никос Мазиотис, който бе разпознат и от собственика на гаража. Гаражът е бил нает с фалшива лична карта, с данните на съществуващо лице от провинцията, което обаче не е губило документа си за самоличност, затова смятаме, че фалшивият документ е бил изготвен с присвояване само на данните.


В гаража беше открит един багажник за покрив на автомобил, заедно с металните подпори, който е принадлежал на откраднатия „Нисан съни“, използван при мощния взрив в Банката на Гърция на улица „Америкис“ в Атина. В гаража, който бе следен от полицията през всичките тези дни, вчера вечерта пристигнал млад мъж на около 30-32 години, който е задържан след като проявил яростна съпротива“.


Както посочи началникът на полицията, задържаният отказва да каже каквото и да било, затова засега не са открити негови данни. Освен това от взетите му пръстови отпечатъци става ясно, че той не е стар познайник на властите. В момента се очаква разрешение на прокурора да продължи идентифицирането на самоличността на младежа въз основа на биометрични данни.


От разследването на антитерористите става ясно, че задържаният и неизвестните му съучастници са искали да купят бутилки с ацетилен и кислород, а при свързването на тези два елемента се получава изключително мощна експлозивна смес, която би могла да предизвика истинска касапница. И началникът на полицията обаче и министърът на обществения ред отказаха да дадат повече информация по случая, като казаха, че разследването в момента е в ход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.