Свързани новини

24.09.2014 13:43

Демографската криза - топ проблем на здравеопазването

Видян 1643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Критична демографска картина и проблеми в структурата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчитат от Касата. На конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор" подуправителят д-р Динчо Генев представи основните проблеми, с които НЗОК се сблъсква.


От презентацията му стана ясно, че топ проблем за здравеопазването у нас е именно демографската криза.


„Смъртността е средно на 14,5%, а раждаемостта спада. Средната продължителност на живота е продължена с около две години за мъже и за жени, но относителният дял на годините в здраве към средната продължителност на живота сочи друго. Допреди няколко години при жените 94% от животът им е минавал в здраве, а сега стойността е паднала под 80%", сочи мрачният анализ на Касата.


Основният проблем, който стои пред НЗОК чисто финансово, е увеличаващият се брой на хоспитализации и оперативни интервенции. Причина за това е и дейността на общопрактикуващите лекари, превърнаха се реално в един диспечер, недоволства Генев.


По думите му проблем е и приходно-разходната част на бюджета на НЗОК. „Няма регулярност и предвидимост в приходната част  - такива ще има само когато Касата има собствена сметка, в която постъпват всички приходи", смята подуправителят. Според него събираемостта на здравните вноски е политически проблем, не на НЗОК. Недостатъчно ефективният контрол по приходната част и липсата на резерв пречат на осигуряване на качествени реформи, категоричен е медикът.


Проблемите в разходната част пък са свързани с прехвърляне без анализ и финансово подсигуряване на дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК, както и прехвърляне на задължения от една година в друга.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв