Свързани новини

19.09.2014 15:31

Още мини на Ковачки на бунт

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още две мини, зад които стои бизнесменът Христо Ковачки, се вдигнаха на стачки. Към работниците от мини "Черно море", които втори ден са под земята с искане за изплащане на заплатите, в петък се присъединиха и колегите им от мини "Бобов дол" и "Мини открит въгледобив" в Перник, пише Медиапул.


Миньорите от "Бобов дол" ще останат под земята час след приключването на работния ден, съобщиха от синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в Бобов дол. Колегите им от "Мини открит въгледобив" блокираха за кратко главния път Е-79 край Драгичево. Има забавяне на 8 млн. лв. плащания към пернишките миньори заради нередовно издължаване на НЕК към топлоцентралите, заявиха от синдикатите.


Втори ден продължава ефективната стачка на миньорите от мини "Черно море". 61 работници са на 300 метра под земята в рудника. Техни колеги им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници.


Медици следят здравословното им състояние. Двама мъже са били изкарани по спешност. Единият е имал сърдечен проблем, а другият направил хипертонична криза. Началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев съобщи, че двамата извадени миньори са били в прединфарктно състояние.


61 протестиращи работници са се събрали на тясно, влажно и запрашено място и всеки следващ час крие риск не само за здравето, а за живота им, допълни Неделчев.


По-късно днес работниците от мините заедно със семействата си се заканват да блокират отново пътя Бургас - Слънчев бряг.


Мини "Черно море" дължи за заплати 340 000 лева, още 32 000 лева на електроразпределителното дружество EВН и около 100 000 лв. на останали фирми доставчици.


Синдикатите и работниците обвиняват за забавянето държавната "Национална електрическа компания" (НЕК). Тя дължи пари на "Топлофикация - Сливен", която пък е основен купувач на въглищата от мината.


Мини "Черно море", и "Топлофикация - Сливен" се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. В началото на юни топлофикационното дружество и мините бяха прехвърлени на компании, регистрирани в Кипър.


НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" два и половина пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море", се казва в съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.


Ведомството е било информирано за обявяване на стачна готовност в мината на 10 септември с молба незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК суми към "Топлофикация-Сливен" или поне 270 хил. лв. за неизплатени заплати.


НЕК е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на тока от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца, се казва в съобщението.


В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност.


За първите седем месеца на годината на "Топлофикация-Сливен" са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност.


На 12 септември по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите на "Топлофикация-Сливен" са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са два и половина пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК, се казва в съобщението на енергийното министерство.


Отговорността за финансовото и оперативното управление на "Топлофикация-Сливен" и мина "Черно море-Бургас", както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма, се казва в съобщението на Министерството на икономиката.


До този момент собственикът на мините не е излязъл с официална информация и отговор на въпроса защо не плаща заплатите на миньорите.


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни