Свързани новини

19.09.2014 12:37

Кабинетът Близнашки започна нова чистка

Видян 1625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът на Георги Близнашки забърка нов грандиозен скандал - с природните паркове. Той прави нова чистка, като този път е сред директорите на природни паркове, информираха експерти от земеделското министерство. Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който е с ресор "гори" ударно променя устройствените правилници с помощта на неправителствени организации от кръга „За да остане природа в България“ и ПП „Зелените“. Това е факт от 16 септември след публикуването им в Държавен вестник. Чистката се прави, за да се възстанови Тома Белев като председател на Асоциацията на парковете в България, обясняват експертите. Той е личен приятел със зам.-министър Георги Костов. Връщането в асоциацията минава през възстановяването му за директор на парк "Витоша". Наглостта е, че условията за избор на нови директори на парковете в устройствените правилници съвпадат със специалността на Тома Белев - инженер лесовъд „Екология и опазване на околната среда".


В новите устройствени правилници е заложен следния ограничителен текст за избор на директор на природен парк: „Директор на дирекцията на природния парк може да бъде лице с висше лесовъдско образование по смисъла на § 1, т. 32 от допълнителните разпоредби на Закона за горите или с висше образование по специалност „Екология и опазване на околната среда" с образователно-квалификационна степен „магистър", с трудов стаж по специалността не по-малко от 7 години, придобит след завършване на висшето образование." Именно с такова образование е Тома Белев – „Екология и опазване на околната среда“ от Лесотехническия университет. „Това е скандално и ограничително, защото ако си завършил друга специалност в Лесотехническия университет не можеш да оглавиш природен парк. Например инженер лесовъд или със специалност по горско стопанство не може да ръководи парк“, заяви гневен експерт от Лесотехническия университет. По думите му не е ясно па какви критерии е изготвен новия устройствен план и кои експерти от МЗХ и външни специалисти са участвали в неговото изготвяне. Освен това дирекциите на природните паркове не са участвали в писането на новите правила. Специалистите са готови да атакуват новите разпоредби в съда и да алармират европейските органи.


Наскоро стана ясно, че Тома Белев е заемал незаконно висок и възлов пост в продължение на цели 4 години. Той е упражнявал без легитимна власт правомощията на председател на „Асоциацията на парковете в България“. Това става ясно от определение на ВАС, издадено на  04.06.2014 г. Според висшите магистрати „Тома Белев е обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България”. Определението на съда е по повод жалба внесена от Тома Белев в качеството му - според него, на председател на УС на „Асоциация на  парковете в България” срещу решение на МОСВ от 2010 г. Съдът в своите мотиви отхвърля твърденията на адвокат Свилен Овчаров, че Тома Белев може да представлява „Асоциация на парковете в България”. Самият адвокат Овчаров признава пред съда, че Асоциацията не е свиквала общо събрание от 2003 г. насам, а уставът постановява такова да се провежда на всеки 5 години. На практика това означава, че всички документи, парафирани от Белев през последните 4 години в качеството му на шеф на Асоциацията би следвало да са незаконни. Интересно е какъв обем парични средства е разпределил той през периода 2008-2014 година като самопровъзгласил се председател на УС на „Асоциация на парковете в България” ? И не на последно място защо директорите на парковете като легитимни членове на управителния съвет на сдружението не са реагирали съобразно законодателството в Р България?


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден