Свързани новини

17.09.2014 11:50

Тексас иска отделяне от САЩ по примера на Шотландия

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предстоящият днес референдум за независимост на Шотландия провокира още едно движение за отделяне, този път в пределите на Съединените щати. Жителите на щата Тексас са започнали процедура за инициране на референдума за независимост от Вашингтон, информира "Ройтерс".


Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър настоява законодателният орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон с гласуване на щатски референдум. Той направи аналогия с предстоящия вот за отделяне на Шотландия от Великобритания.


"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може. Независимо дали се стигне до победа или загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас", каза Милър.


Според него Тексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би бил 12-ата по големина икономика в света, задминавайки Мексико и Испания. Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на 90-те години на миналия век.


Около 20 % от гласоподавателите в щата Тексас посочват, че биха подкрепили отделяне от САЩ заради преизбирането на Барак Обама за президент, а 67 на сто се противопоставят на подобна перспектива, според допитване, проведено през януари 2013 г.


Тексас има население около 27 млн. души. В политиката на щата доминират републиканците, като от близо две десетилетия не е печелил демократ, отбелязва "Ройтерс".  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни