Свързани новини

16.09.2014 17:01

Военният министър дава военните поръчки на себе си

Видян 2200 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военните поръчки на България за милиони евро вече ще минават през НАТО, а няма да се предлагат на търг, както е по Закона за защита на конкуренцията, съобщи Mediapool. Ще бъде нарушен и Законът за обществените поръчки. Така парите, които държавата отпуска за армията, ще бъдат директно привеждани в агенцията за комуникация и информация (NCI Agency) на Северноатлантическия пакт. “По стечение на обстоятелствата“ директор на въпросната агенция, която ще получава поръчките, е временният министър на отбраната Велизар Шаламанов, съобщава livenews.bg. За 2-та месеца министерстване си бил взел отпуск.


Дали тези поръчки за милиони не са и причината, поради която правителството на Плевнелиев увеличи бюджета за отбрана на страната с 1 млрд., т.е. двойно, почти веднага след встъпването си в длъжност? Така министърът си осигури и стабилен бюджет за доставките, които неговата агенция ще осигурява на страната ни без търг.  Защото благодарение на новия меморандум, доставките на техника за България ще се извършват приоритетно от NCI, т.е. Шаламанов един вид подписва договор сам със себе си.


Самият той обаче заяви пред медиите,  че фактът, че той като министър, прехвърля сделките на себе си като директор на агенция, не било конфликт на интереси.


Livenews.bg разкрива още, че като шеф на NCI в НАТО, Велизар Шаламанов се разписва срещу 15 000 евро месечно. В момента обаче той е излязъл в отпуск, за да получава под 1000 евро като министър на отбраната в родината си. ,,Каква е логиката някой да се откаже от натовските си доходи и да стане чиновник в България, ако не, за да уреди поръчки за милиони да минават после през неговата агенция", пита сайтът. Напомняме, че NCI  е търговската структура на НАТО. Шаламанов пък като един от директорите в нея, е пряко отговорен за бизнеса в България и региона.  След като увеличи бюджета за отбрана с 1 млрд. евро и подписаха меморандума с NCI, министърът може спокойно да напусне поста си след изборите и да се върне на натовска служба. Решенията и търговете отсега нататък ще се случват в Брюксел, под неговото пряко наблюдение като директор на агенцията, без значение кой е министър на отбраната в България в следващите месеци и години.


Livenews.bg добавя, че NCI Agency продава доставените стоки и услуги на цени по-високи цени от тези, получени при търгове с повече участници. Това е така, защото договорите се сключват без процедура и няма реална конкуренция.


Освен като голям демократ и натовец, Велизар Шаламанов е известен още и като най-младия син на партията. Неотдавна в интервю Красимир Райдовски разкри, че едва на 19 години Шаламанов е бил приет в БКП, а на 22 години вече е бил секретар на първична организация на БКП във Военното училище Долна Митрополия. Подобна стремглава партийна кариера е истинска рядкост, но Шаламанов явно е бил надарен по социалистически. Дори Сергей Станишев, като син на секретар на ЦК на БКП, успя да стане член на партията едва  21-годишен. След 10 ноември Велизар Шаламанов бързо се преориентира и стана депутат от СДС и върл натовец, а в правителството на Костов стигна до зам.- министър на отбраната.  След приключване на мандата през 2001 оглави американска неправителствена организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма