01/02
16.12.2008 09:24

Опасни сгради никнат край реките в София

Видян 3018 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жилищни блокове никнат като гъби в опасна близост до реки в столицата. Проверка на 19` установи, че задължително отстояние от коритата е минимум 9 метра. Заложеното в устройствения план на София изискване очевидно не смущава общините и предприемачите, които масово застрояват буквално на метър-два от ръба на речното корито. Това разстояние е извън нормите за безопасност, категорични са експерти. Понеже правилата се нарушават, комарите са най-малкия проблем на закупилите жилище в новоизградените постройки. При проливни дъждове и покачване на нивото на реката мазетата и подземните паркинги се наводняват. Но и това не е болка за умиране. Заради меката почва сградите поддават и стените им се рушат.


Според градоустройствения правилник при изграждане на кооперация трябва се спазва отстояние от коритото минимум 3 метра, които се предвижда да бъдат залесени с укрепваща растителност. Към тях се прибавят още най-малко 6 метра за инженерна инфраструктура и за обслужване на речното корито. Архитекти от общината обясниха, че има огромна разлика дали се строи до укрепен бряг. Не рядко това подсигуряване обаче се пренебрегва. При всички случаи рискът от усложнения в тези райони, например при по-силни земетресения е значителен, категорични са специалистите. Така на практика се пренебрегват изискванията за гарантиране на здравето на хората.


Най-масово в нарушение на законовите норми в момента се осейват бреговете на реките, преминаващи през южните квартали на София, които разполагат с все още незастроени райони. Резултатът не закъснява. Една от стените на 8-етажна кооперация, издигната преди едва около 2 години, буквално на метър-два от коритото на Владайската река се е разрушила до тухла, увери се вестникът. Постройката, която се намира между старата част на „Овча купел“ и „Павлово“ добива все по-призрачен вид. Пораженията от близостта с водата обаче хич не стряскат предприемачите. В непосредствена близост в момента се строи още по-голям блок. На същата гледка би се натъкнал човек ако поеме край реката в посока към центъра. Бреговете на Боянската река, която минава през кв. „Павлово“ в непосредствена близост до бул. „Братя Бъкстон“, също изобилстват от строежи.


„Проблемът в София, и не само, е, че искаме да застрояваме без да има сервитутни зони“, признаха запознати от кметството.


19` научи, че със заповед на главния архитект на София Петър Диков е стартирала разработката на инженерната инфраструктура за водните течения на територията на Столичната община. В този общ устройствен план ще бъдат нанесени всички сервитути. Те са различни в зависимост от това дали речното корито е коригирано или профилът му е земно насипен. За сега застрояването в опасна близост до реките обаче продължава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и