Свързани новини

11.09.2014 13:27

САЩ: Асад използвал хлор срещу опозицията

Видян 1148 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американското правителство смята, че през последните няколко месеца правителствените войски на Сирия са използвали отровни химически вещества като оръжие срещу опозиционните сили, по-специално - хлор. Това заяви в сряда Мари Харф, официален представител на държавния департамент на САЩ, по време на коментара си на доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде ИТАР-ТАСС.


"Мисията на ОЗХО за установяване на фактите е открила убедителни доказателства за систематичната употреба на токсични химикали в северната част на Сирия по-рано тази година", гласи документът, разпространен в Хага същия ден. Отбелязва се, че “на базата на описания, физични свойства, симптоми при пострадали, а също и реакциите при лечението, може да се твърди, че е бил използван хлор в чист вид или с някакви примеси”.


Харф подчерта, че съгласно получените данни, съдовете с хлор са били пускани от вертолети върху засегнатите райони. "Силите на умерената опозиция в Сирия не разполагат с такива възможности, те нямат авиация. Това позволява да се направи извода, че отговорността за подобни атаки е на режима на Башар Асад, който притежава хеликопери ", заяви тя.


Американският дипломат подчерта, че администрацията на САЩ е "силно обезпокоена от тези съобщения" и разчита на резултатите от продължаващото разследване на инцидентите от страна на мисията на ОЗХО. Освен това тя добави, че проблемът остава в полезрението на Съвета за сигурност на ООН.


Харф също така напомни, че хлорът не влиза в списъка на забранените вещества на международната Конвенция за химическите оръжия, в случай че не се използва пряко за изготвянето на въоръжение. Затова процесът на ликвидация на сирийското химическо оръжие не е засегнал запасите на хлор в тази страна.


Мисията на ОЗХО за проучване на инцидентите е била формирана и изпратена в Сирия по указание на генералния директор на организацията Ахмет Узюмджю в края на април. Международните експерти откриха доказателства, че хлорът е бил използван в засегнатите райони в периода от май до август. Решено бе мисията на ОЗХО да продължи работата си в Сирия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец