Свързани новини

10.09.2014 10:15

Цената на захарта пада

Видян 4293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на захарта е паднала с близо 10% от началото на годината. Борсата в Лондон затвори вчера на нива от 413,6 долара за тон захар, докато през август цената е била 430,7 долара за тон. Това каза Антонина Белопитова от Софийската стокова борса. През януари пък тонът се е търгувал за 445,4 долара. Цените падат и в търговията на дребно. В началото на годината цената на килограм захар беше около 2 лв. В момента пакетът се предлага средно по 1,20-1,30 лв. На фона на непрекъснатото падане на цените, което се отчита на световните борси, може да се очаква, че захарта ще поевтинее още и у нас в следващите месеци, пише "Стандарт".


Според анализатори на пазара, цитирани от CNBC, обаче може да се очаква поскъпване през следващата година заради проблеми в Бразилия. Страната, която държи 40% от световния износ на захар, планира да намали производството на захар. Местните предприемачи възнамеряват да затварят заводи и свиват инвестициите си в захарна тръстика. Причината е, че четвърта поредна година предлагането значително надвишава търсенето и цената върви надолу.


"Намаляването на производството може да доведе до превес на търсенето над предлагането през следващия сезон, водейки до намаляване на запасите, натрупани през последните 4 години", коментира Абах Офон, цитиран от investor.bg. Засега обаче тези прогнози не се отразяват на реалния пазар. Цената на фючърсите за март 2015 г. също са с по-ниска цена, което ясно показва, че няма паника на пазара, коментира Антонина Белопитова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец