Свързани новини

09.09.2014 13:31

Банки дават кредити с ниски лихви за саниране

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на регионалното развитие предлага да сключи рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта за енергийно обновяване на българските домове. Това стана ясно по време на среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева с представители на търговски банки у нас. В срещата участваха мениджъри от 11 кредитни институции, като повечето от тях заявиха желание да се включат в програмата, предава дартснюз.


Става въпрос за ускоряване на дейностите по проекта за енергийно обновяване на българските домове, след като средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лева бяха блокирани в Корпоративна търговска банка. По време на срещата, инициирана от вицепремиера Захариева,  бе обсъдена готовността и желанието на търговските банки да се включат в програмата със собствени продукти. От своя страна, при сключване на рамково споразумение,  МРР ще подпомага съответната кредитна институция със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата.


Включването сега на повече банкови институции в проекта за енергийно обновяване на българските домове ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, подчерта Екатерина Захариева пред участниците в срещата. По нейните думи, ако програмата е успешна през този програмен период, ще имаме успех и през следващия, когато средствата за саниране ще бъдат многократно по-големи. Затова държавата, в лицето на МРР, се ангажира активно да подпомага процеса, търсейки допълнителни варианти за осигуряване на финансов ресурс.


След година на забавяне в момента са ускорени и същинските дейности по програмата – избрани са проектанти за пет района, за други два е стартирала процедурата, а до 20 септември трябва да приключи изборът на строители. По време на срещата стана ясно още, че за следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия. Очаква се това да улесни ползването на заемния ресурс от повече участници в програмата.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се