Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт.Цената на родната капия също е висока - 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония. По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.
Консервните ни фабрики работят с пълна пара, сега са на вълна лютеница. С всяка изминала година качеството се подобрява, разказва Павлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Тя твърди, че фирмите вече си доставят по-качествено доматено пюре от Китай. Предприятията внасят около 65% от тази суровина.
Най-сериозният проблем на консервните фабрики е недостигът на работна ръка, обясни Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Въпреки голямата безработица няма желаещи да се трудят. Заплатите са 600-700 лв., но достигат до 1000-1200 лв. И въпросът не опирал толкова до размера на възнаграждението, просто във фабриките трябва да се изпълнява норма.
У нас работят около 80 преработвателни предприятия, част от тях са големи консервни фабрики, други са малки цехове, някои от тях само сушат гъби и билки. От три-четири години се забелязва увеличение на производителите на зеленчуци, а безспорно. Има фирми, които работят основно за вътрешния пазар, но други изнасят 99% от продукцията си. Най-много продаваме в европейските страни, следват Щатите. Напоследък са интересни далекоизточните пазари, там върви много качествена и специфична продукция. В Китай много харесват нашата лютеница и сосовете. В Япония вече продават три-четири наши фирми, а една от тях е пробила със сладко от рози. В Страната на изгряващото слънце са луди по розовата вода, киселото мляко с рози и т.н. По-скъпа ще бъде и домашната зимнина. Въпреки това много хора отделят от ценното си време за приготвянето й. Причината е, че тя има едно безспорно предимство. Лютеницата е от червени чушки и домати, а не от тиква, киселите краставички не съдържат консерванти, а в бурканите с домати не се слагат гнили плодове.
Любителите на домашното имат и друго оправдание за своите кулинарни усилия. Те искат да избягат от анонимните продукти в хипермаркетите, които са минали през стотици ръце, докато стигнат до трапезата ни.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Президентът Румен Радев започна ...
бТВ Синема 31 март 21:00ч.
Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди
Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а