Свързани новини

05.09.2014 12:05

Зимнината поскъпва до 15 на сто заради дъждовете

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт.Цената на родната капия също е висока - 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония. По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.


Консервните ни фабрики работят с пълна пара, сега са на вълна лютеница. С всяка изминала година качеството се подобрява, разказва Павлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Тя твърди, че фирмите вече си доставят по-качествено доматено пюре от Китай. Предприятията внасят около 65% от тази суровина.


Най-сериозният проблем на консервните фабрики е недостигът на работна ръка, обясни Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Въпреки голямата безработица няма желаещи да се трудят. Заплатите са 600-700 лв., но достигат до 1000-1200 лв. И въпросът не опирал толкова до размера на възнаграждението, просто във фабриките трябва да се изпълнява норма.


У нас работят около 80 преработвателни предприятия, част от тях са големи консервни фабрики, други са малки цехове, някои от тях само сушат гъби и билки. От три-четири години се забелязва увеличение на производителите на зеленчуци, а безспорно. Има фирми, които работят основно за вътрешния пазар, но други изнасят 99% от продукцията си. Най-много продаваме в европейските страни, следват Щатите. Напоследък са интересни далекоизточните пазари, там върви много качествена и специфична продукция. В Китай много харесват нашата лютеница и сосовете. В Япония вече продават три-четири наши фирми, а една от тях е пробила със сладко от рози. В Страната на изгряващото слънце са луди по розовата вода, киселото мляко с рози и т.н. По-скъпа ще бъде и домашната зимнина. Въпреки това много хора отделят от ценното си време за приготвянето й. Причината е, че тя има едно безспорно предимство. Лютеницата е от червени чушки и домати, а не от тиква, киселите краставички не съдържат консерванти, а в бурканите с домати не се слагат гнили плодове.


Любителите на домашното имат и друго оправдание за своите кулинарни усилия. Те искат да избягат от анонимните продукти в хипермаркетите, които са минали през стотици ръце, докато стигнат до трапезата ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а