Свързани новини

03.09.2014 12:30

Всеки трети безработен с диплома – икономист или юрист

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти всеки трети от висшистите без работа у нас е икономист, юрист или с диплома от обществените науки като философия, социология, публична администрация и пр. Това показват данните на Агенцията по заетостта за безработицата през юли. Тези дисциплини са най-масовите у нас въпреки редица предупреждения през годините, че пазарът е пренаситен с такива специалисти, пише в. „Сега".


Почти 35 000 нашенци с диплома от университет са били без работа по-миналия месец. Заради края на академичната година през юли обикновено техният брой значително расте. От всички безработни в страната 10 % са висшисти.


По данни на Агенцията по заетостта към края на юли безработицата е паднала до 10.6 %. Следващите в класацията „безработни с диплома" са завършилите специалности в областта на услугите, транспорта и охраната. Всеки пети от безработните висшисти в бюрата по труда е с такава диплома.


16 на сто пък са завършили специалност в областта на техниката и технологиите, а над 11% - на образованието. С по-малък дял са безработните с висше образование със спе­ци­алности от хуманитарните науки и изкуствата (7.7%), в областта на математиката и естествознанието (5.4%), в областта на здравеопазването (4.2%), посочват от Агенцията по заетостта.


Оказва се, че най-добре се реализират завършилите специалност в областта на селското стопанство, защото сред безработните висшисти те са най-малко - едва 2.6%. Общо 2900 висшисти са успели да си намерят работа през юли. От тях 1100 са икономисти и юристи, следват ги висшистите от сферата на услугите и на техниката и технологиите.


Над 6000 българи без квалификация са намерили работа през бюрата по труда, което е 36% от всички наети по този начин през юли. По-голямата част от тях - 65.7%, са с основно и по-ниско образование. След тях най-добре се реализират хората със занаят, завършилите техникум - 5335 българи. С около стотина по-малко са намерилите работа специалисти. Сред тях пък най-добре реализирани са специалистите с техническо, с икономическо и юридическо образование и в сферата на услугите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е