Свързани новини

03.09.2014 09:45

Държавата е платила 303 930 лв. за бавно правосъдие

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само за първите шест месеца на тази година държавата е платила 303 930 лева обезщетения за бавно правосъдие. Това става ясно от постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни бюджетни разходи, публикувано в „Държавен вестник“ и цитирано от „Преса”. Парите са изплатени по 100 заявления на пострадали от точили се с петилетки дела, уточниха от Министерството на правосъдието. В четири от случаите е определено максималното обезщетение от 10 000 лв. За цялата 2013 г. жертвите на бавните дела са получили общо 288 860 лв.


След натиск от Евросъда в Страсбург, който бе засипан с български казуси за мудното правосъдие, от октомври 2012 г. у нас заработи т.нар. национален механизъм за обезщетяване на пострадалите.


Процедурата е следната - те подават заявления до инспектората към Висшия съдебен съвет, който проверява фактите по всеки отделен случай и после изпраща доклад на правосъдния министър. Когато се констатира надхвърляне на „разумния срок“ за водене на едно дело, министърът предлага на пострадалите да сключат споразумение.


Сумите на обезщетенията са различни според тежестта на забавата, но не може да надхвърлят 10 000 лв. Обичайно се определят между 2000 и 3000 лв.


При отказ от споразумение жертвите на бавното правосъдие могат да заведат дела по Закона за отговорността на държавата пред българския съд.


От разгледаните през 2014 г. случаи рекорд по мудност държи граждански спор за делба, който се е точил 20 години и 8 месеца. Обезщетението за него е 10 000 лв. Най-протяжното наказателно дело пък е продължило 17 години, 9 месеца и 26 дни.


Максималното обезщетение е получила също жертва на изнасилване, защото наказателното производство се е точило 16 години 7 месеца и 5 дни не по нейна вина.


През това време част от повдигнатите обвинения са отпаднали заради изтекла давност. По давност е бил погасен и предявеният от жертвата граждански иск.


10 000 лева е платила държавата и за гражданско дело за незаконно уволнение, продължило 14 години и 2 месеца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови