Свързани новини

02.09.2014 16:14

Могерини: Спорът за името може да разкъса Македония

Видян 1131 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият еврокомисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини разби на пух и прах критикарите, които предварително я обявиха за неподготвена за поста. Още в първото си изявление пред Европейския парламент след поемането на поста през уикенда, тя доста балансирано и мъдро очерта приоритетите на своето управление. Изненадващо за мнозина тя акцентира първо върху македонския въпрос. Могерини предупреди, че ако не се разреши бързо спорът между Македония и Гърция за името са възможни вътрешни проблеми в Република Македония. "Трябват по-големи усилия не само в контактите с Македония, а и с другите държави. Трябва да се опитаме да решим този въпрос и да се постигне напредък, защото вътрешното положение в Македония може да поеме в неочаквана посока, ако въпросът за името не се разреши и нещата не се променят", каза Могерини. Тя заяви, че разширяването е включено в дневния ред на италианското председателство на ЕС до края на годината, но подчерта, че се очаква решение на спора за името с Гърция, така че Македония да постигне напредък в евроинтеграцията.Македония е кандидат за член в ЕС вече 9 години , а 5 години подред получава позитивни препоръки от ЕК за започване на преговорите за присъединяване. Но поради ветото на Гърция в Европейския съвет страната не може да започне преговорите.


Федерика Могерини смята по другата важна тема пред ЕС, че европейските държави, граничещи с Русия трябва да бъдат уверени, че ангажиментът на НАТО да ги защитава не е само на хартия. "Мисля, че всички сме съгласни с факта, че няма военно решение на кризата в Украйна”. Тази позиция е доста съществен принос на италианката два дни преди срещата на върха на НАТО в четвъртък и петък в Уелс. Очаква се на нея да се приеме "план за бойна готовност", който да позволи много бързо разполагане на "хиляди" войници в Източна Европа.


Могерини, която беше обвинявана, че е твърде близка до руснаците, призна, че "стратегическото партньорство" с Москва в момента е "приключило". И все пак: "Русия остава стратегически играч в регионалните и глобалните предизвикателства, независимо дали ни харесва или не".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на