Свързани новини

26.08.2014 11:07

2/3 от асансьорите у нас се ремонтират с подръчни средства

Видян 1325 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това важи за съоръженията, произведени преди края на 80-те години на миналия век, които са около 80 000 от общо близо 120 000, показва проверка на Труд, проведена сред по-големите ремонтни сервизи. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни.


Асансьорът, който падна в жилищна сграда на бул. „Цариградско шосе" в столицата и причини смъртта на една жена, а друга е в тежко състояние, е произведен през 1968 г.


Подемните съоръжения в повечето блокове у нас, както и частите за тях, са произведени в ликвидирания от години завод в софийския квартал "Гара Искър". Все още има фирмен магазин за резервни части за българските асансьори, но в момента не работи и никой не може да обясни защо.


Наоколо има няколко работилнички, в които наред с части и детайли за други машини се изработват и асансьорни детайли. Но техниците се оплакват, че са некачествени и бързо се повреждат.


"Например зъбните колела, които се правят у нас, се износват за половин-една година. Малко по-добро е положението с вратите и с някои отделни детайли, но като цяло правим много компромиси", твърди Валентин Маринков, председател на асансьорната асоциация.


В района на "Гара Искър" има един по-голям търговец на резервни части. Той обаче продава части за нови асансьори, внесени от Турция, Китай, Италия и др. държави.


Според основателя на фирмата производител на асансьори "Изамет" Илия Златанов сегашните производители на части са "измислени".


"Това са малки, измислени работилнички на бивши служители на завода. По принцип 20 години след като е спряло производството на един асансьор, заводът е длъжен да прави резервни части за него, но в случая не се получи", каза Златанов. По думите му, когато е основавал своята фирма през 90-те години, е искал да купи поне машините на стария завод, но са му отказали.


Чертежи на стари български асансьори са се запазили само в едно от поделенията на бившето държавно-стопанско обединение "Асансьоростроене", което се намира в пазарджишкото село Ветрен. От 2005 г. то е приватизирано и се нарича фирма "Аспект".


Собственикът Борислав Биволарски заявява пред "Труд", че е запазил част от документацията от стария завод и разполага с леярна, в която произвежда някои от частите. Но и той не прави всички необходими резервни детайли, а само това, което се търси и е в състояние да произведе. "Аспект" се рекламира предимно като фирма за производство, доставка и монтаж на нови асансьори и на резервни части за тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от