Свързани новини

22.08.2014 12:34

Как вицето Захариева обслужва мафията

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Президентът Плевнелиев е министър на строителството, а негов заместник е сегашният вицепремиер Захариева, когато тяхното ведомство МРРБ „забравя” да обжалва дело срещу офшорки, които плячкосват един от последните хубави и назастроени плажове у нас – Корал. Протестиращи в защита на дивия плаж „Корал” ще се срещнат днес с вицепремиера Екатерина Захариева, представители на Министерството на околната среда и водите и ДНСК, след като се появи нов играч с нов проект за застрояването на Карадере. Британски инвестиционен фонд продаде на софийска компания внушителен терен в местността край Бяла. Атрактивният терен от 165,5 декара над плажа на Карадере е продаден за 1,66 млн. лв. Това означава, че квадратен метър на първа линия струва едва 10 лв. Земята купува компания, собственик на жилищен комплекс и хотел в София, който смята да построи на мястото „луксозен" къмпинг, припомня Гласове.

Публикуваме този текст на "Биволъ", тъй като в казуса за "Корал" отново се намесва г-жа Екатерина Захариева, в постоянната си битност на съветник на президента и временно -на министър в двата служебни кабинета - на Марин Райков и на Георги Близнашки.
Георги Близнашки обаче назначи госпожа Захариева за вицепремиер с толкова много ресори, че на практика тя е "премиер в сянката на премиера".
Днес от решението на Екатерина Захариева отново зависи съдбата на Карадере.
„Екипът на бившия министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев "елегантно" обслужи олигархията в прословутия гешефт с обществена земя по крайбрежието край к-г „Корал”. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу строителните разрешителни на Община Царево, бяха окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв. (виж тук и тук).
МРРБ заведе дела, след като стана ясно, че общината не е предупредила държавата като заинтересована страна, когато е издала строителни разрешителни за бетонирането на "Корал". Отмяната на тези разрешителни обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов.
Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившият зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева (на снимката). Сега тя е началник на секретариата на президента Плевнелиев. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби, като не внася 20 лева такса за обнародване. Резултатът е налице. Две от делата са окончателно прекратени с решения на ВАС. Утре, 22 февруари, предстои да се гледа последното дело, по което все пак съдебната такса е внесена.
Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени по дело 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро, пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж "Корал".
Така наречената „сделка Корал” е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашният бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас.
Върховна касационна прокуратура обаче излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура - Бургас. Не е ясно как при това положение ще бъде избегнат натискът от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест” АД на символичната цена от $ 7/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур”, в качеството си на rзп. директор на захарния завод „Победа”. За това свидетелстват mредседателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на “сините” в Бургас.

Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача "Витатур инвест". Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари” на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево.
След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на fбщинските сесии. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест”, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче”, което вирее единствено на въпросния плаж до к-г Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по-хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатнo кокиче, „инвеститорите” вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.
Междувременно, главният режисьор на сделката, Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в Българияq не смущават Борисов. Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие. Неговата подкрепа за десетилетния червен кмет на Царево Петко Арнаудов /агент на ДС – Иванов/, е пословична и обусловена от общия им интерес да запазят заровена в пясъка на забравата далаверата "Корал", донесла много милиони в частни джобове. От позицията на властимащ и член на монополната властова партия ГЕРБ Николов издейства от Нона Караджова да не признава защитения статут на Корал и се старае разледванията и сигналите до институциите да останат без последствие, разкриват запознати. Първият официален сигнал, подаден от журналисти до БОРКОР за крупно престъпление по служба, свързано с корупция, остана без движение и отговор.

Трайната ангажираност на община Царево и лично на Петко Арнаудов в скандала проличава в това, че той одобрява ПУП-ове за застрояване на дюните на Корал, без да поиска законново разрешение от държавата за това. Заради явното беззаконие МРРБ, в лицето на Росен Плевнелиев, завежда 3 дела срещу общината, в които иска административна отмяна на дадените одобрения за ПУП-ПРЗ и бъдещо застрояване. Испанците обаче са платили космическа цена именно за определени строителни параметри и обявяването на въпросните процедури за незаконосъобразни, компрометира целия сценарий за облагодетелстване. Опасността инвеститорите да се откажат от сделката и да поискат обратно парите си, би изправила заговорниците в опасно положение да връщат милиони. Именно поради тази причина делата, заведени от МРРБ в Бургаския административен съд, са решаващи. Първоначално те са били поети лично от председателя на съда Атанас Вълков, който обаче беше обвинен в измама, фалшификация и злоупотреба с власт и бе арестуван.

Най-скандалното е, че според извадките на съдебните заседания е видно, че по жалбите на Росен Плевнелиев срещу заповедите на кмета на Царево не се явяват държавните юристи. Противната страна обаче се представя на всяко заседание в пълен състав, като несменяемият адвокат на Арнаудов – Евгений Мосинов, е подкрепян от още 5-6 адвокати на заинтересовани страни от името на частните фирми. Заради отсъствието на юристите на МРРБ съдът приема всички техни искания без възражение. Кулминацията на тенденциозната незаинтересованост на Росен Плевнелиев от спечелване на делата в полза на публичния интерес и закона стига дотам, че МРРБ „пропуска” да внесе процесуална такса за едно оспорване в хода на делото. Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Очевидно нарочно, въпросната такса за обнародване в ДВ не е внесена и  съдът оставя без разглеждане две от общо 3-те жалби на Плевнелиев.  Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни Определения от края на август 2011 г. Тук е нужно да се подчертае, че става въпрос за... 20 лв. такса за обнародване! Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж Корал.
Действията на Плевнелиев силно и пряко обслужват интересите на бургаския ГЕРБ лидер и кмет Димитър Николов. Заведените от държавата дела срещу 3-те разрешителни заповеди на Петко Арнаудов в полза на „Ибердрола” бяха единствената останала пречка пред влизането на булдозерите в девствената природа до Лозенец и превръщането на райското място в поредното бетонно гето по нашето море.
Ето как уж от безхаберие, уж от разселяност, уж от некомпетентност или престъпна незаинтересованост, тези пречки една по една падат. Предстои да се гледа последното от 3-те дела заведени от МРРБ, защото там нужните 20 лв. такса все пак са внесени. По мнението на специалисти, то се води фиктивно и е оставено проформа, за да не избухне изведнъж бомбата от огромния скандал с разкритието, че изкуствено и нарочно МРРБ, в лицето на Плевнелиев, проиграва държавния и общонационален интерес в името на свои партийни съратници от ГЕРБ.

Активните действия на природозащитниците и разследващите журналисти все пак започнаха да дават резултати. След като прокурорската проверка на два пъти беше прекратявана от бургаски прокурори, на 17 октомври т.г. Върховна касационна прокуратура излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура - Бургас. Вносителите на сигнала настояваха проверката да бъде поета от Софийска градска прокуратура, за да се избегне натискът от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.
Случаят "Корал" демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че "Корал" вече е на радара и на авторитетни международни медии. Всички действия на българските институции по това разследване ще бъдат обобщени и изпратени на компетентните европейски институции за предстоящия доклад през юли.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

цяла българия времето в момента

 • Бургас

  темп. 10.52 °

  вятър. 2.1 м/с

 • Варна

  темп. 7.81 °

  вятър. 3.1 м/с

 • София

  темп. 7.56 °

  вятър. 3.1 м/с

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 ноември 21:00ч.

Каубои и извънземни

Режисьор: Джон Фавро
В ролите: Даниел Крейг, Харисън Форд, Оливия Уайлд, Кланси Браун, Пол Дейно, Сам Рокуел и др.

виц на деняCOVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Чувствайте целите си

Едното Светило ви поощрява, разширява хоризонта ви,