Свързани новини

19.08.2014 09:48

Българските праскови отиват за домашна ракия

Видян 2297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцки праскови и нектарини, предназначени за руския пазар са изсипани на безценица в Румъния и у нас, а за нашите плодове заминават в казаните за домашна ракия и компоти, научи в. "Монитор”. В момента домакини от Сливенско и техните гости от страната трескаво бутат хубавите плодове в буркани, а скапаната стока заминава направо по селските казани. Сочните плодове може да се намерят и по 30 стотинки, а за кило ракия са нужни 10 кила джибри. Което прави 3 лева за литър, без да се включени разходите за казана. При добавяне на захар, която също е доста евтина тази година шльокавицата излиза съвсем на безценица.


Положението при производителите остава много сложно, надявахме се да имаме през тази година добър пазар в Русия, но ембаргото промени коренно ситуацията, сподели Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“ 300 гръцки камиона, които не са успели да минат руската граница, вече са разтоварили продукцията си. Испанците пък са разтоварили стоката си в Полша, вместо да я връщат на Пиринеите. По този начин традиционния за нас пазар в Румъния вече е задръстен, понеже южните държави разтоварват стоката си и при нулева печалба.


Част от плодовете отиват за сокове на нищожни цени, друга част се изхвърля, а трета отива в казаните, потвърди и експертът. Той се опасява, че отсега е провалена и следващата година, ако не бъде отменено това ембарго, защото цялото производство на Испания и Гърция ще бъде изсипано на нашия пазар, понеже техните праскови узряват по-рано.


В момента цената на качествените плодове за консумация е от 30 до 80 ст. в зависимост от качеството, но няма купувачи и дневно се реализират около 15 тона, а други 10 т остават в камерите. В момента реализацията е предимно за Варна, за Албена, малки количества се пращат също така в София и към Констанца, но няма нищо общо с други години, споделя производителят.


Провалят се и първоначалните планове на нашите производители да реализират в прибалтийските републики български праскови и сливи, към които е имало интерес. Но те също са задръстени от върнатите от Русия плодове. Няма шанс и за по-късните сортове праскови. Годината беше трудна, с много разходи заради лошото време, стопаните са направили високи разходи, за да осигурят качествена реколта, но сега не могат да си върнат харчовете.


Междувременно стана ясно, че консервни праскови вече се изнасят за Гърция. Фабрики от северните им региони са предложили по-високи изкупни цени за суровината за сокове и компоти, затова земеделците предпочитат да предават там продукцията си. Консервните комбинати в Кожани и Верия всеки ден получават наша продукция, за която плащат по 25 цента, като стопаните очакват да се достигнат 30 цента до края на месеца. Поради неразбирателство с нашите консервни заводи за цената, фермерите са се принудили да продават зад граница.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и